Onze helpdeskmedewerkers krijgen geregeld vragen over aflopende certificeringen die door de coronacrisis moeilijk of niet te verlengen zijn. Hoe om te gaan met je aflopende BHV-certificeringen, VCA-certificaten of keuringen van interne transportmiddelen?
Certificaat bedrijfshulpverlening (BHV)
Door de coronacrisis is een bijzondere situatie ontstaan, waardoor medewerkers de normale BHV-herhalingscursus tijdelijk niet kunnen volgen. In de Arbowet staat dat bedrijven verplicht zijn maatregelen te treffen op het gebied van bedrijfshulpverlening (BHV). Certificering is daarbij een vrijwillige keuze, waarmee het bedrijf laat zien dat het kennis in huis heeft over BHV. Ondanks het feit dat het certificaat verloopt, zal de medewerker nog steeds voldoende kennis en expertise hebben om BHV uit te voeren. Zolang BHV en veiligheid bij het bedrijf op de agenda staan en blijven staan, ook in de tijd van corona, zal Inspectie SZW begrip hebben voor het niet op tijd kunnen behalen (overmacht/unieke periode) van een herhalingscertificaat.
Keuring interne transportmiddelen
In een magazijn of op een bedrijfsterrein worden goederen veelal verplaatst met elektrische transportmiddelen, zoals heftrucks en palletwagens. Deze zijn onderhevig aan slijtage, waardoor gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Daarom moeten ze regelmatig worden gekeurd door een externe partij. Maar de geldigheid van de certificaten voor interne transportmiddelen is, net als bovenstaand voorbeeld van BHV certificaten, geen eis volgens de Arbowet. In de Arbowet staat dat arbeidsmiddelen, zoals heftrucks, periodiek moeten worden gekeurd. Hoe die keuring er precies uit moet zien en hoe bedrijven moeten aantonen dat hun trucks gekeurd zijn, vermeldt de Arbowet niet. Maar een keuringssticker van een erkende keuringsinstantie, zoals BMWT-keur of VA-keur, is daarvoor wel het beste bewijs. Blijf daarbij wel de interne transportmiddelen voor gebruik zelf goed controleren op onder meer schade, lekkage en de accustatus, en test de remmen en claxon. In verband met mogelijke schadeafhandeling en aansprakelijkheid adviseren wij onze leden om apart te checken bij hun verzekering hoe zij hiermee omgaan. Bij een heftruckongeval zal de Inspectie SZW dit accepteren als teken dat je aan de wettelijke verplichtingen hebt voldaan.
Certificaat heftruckchauffeur
De Arbowet verplicht werkgevers dat ze kunnen aantonen dat hun personeel kundig is, en zorgvuldig geïnstrueerd in het veilig werken met een motorisch aangedreven interntransportmiddel. Dat geldt ook tijdens de coronacrisis. Zelfs wanneer verlenging van de certificering tijdelijk niet mogelijk is, zal de kennis van de medewerker nog steeds voldoende zijn, maar het advies is om de medewerkers aan te melden [KM1] zodra dat weer mogelijk is. Zeker in het geval van een ongeluk moet je de Inspectie SZW en verzekeraars ervan kunnen overtuigen dat de werknemer kundig was en op de hoogte van de werking van de hef- of reachtruck, de veiligheidsregels en wetten. Zie voor meer informatie ook dit artikel.
VCA-certificaat
Het VCA-certificaat is niet wettelijk verplicht. Wel zijn er veel werkgevers, met name in de bouw en de chemie, die om een VCA-certificaat vragen. De erkende VCA-certificatie-instellingen volgen tijdens de coronacrisis het protocol van de Raad voor Accreditatie voor buitengewone gebeurtenissen en omstandigheden. Dat betekent dat zij op basis hiervan bepalen in hoeverre en in welke vorm audits kunnen doorgaan en hoe zij omgaan met verlopen VCA-, VCO- en VCU-certificaten.