Logistiek proces met Verenigd Koninkrijk kan doorgang vinden

Leestijd: 2 minuten

22-12-2020  Naar aanleiding van het sluiten van de grenzen tussen de Europese Unie (EU) en het Verenigd Koninkrijk (VK) door de mutatie van het COVID-19-virus is de Europese Commissie in een spoedzitting bijeengekomen. Hierbij is bezien hoe om te gaan met reizen van en naar het VK. Bij deze zitting is het uitgangspunt dat het logistieke proces met zo min mogelijk verstoring doorgang moet vinden, overgenomen. evofenedex is tevreden met deze uitkomst.

Net zoals tijdens de eerste uitbraak van het coronavirus is goederenvervoer via zee, lucht en weg als essentieel bestempeld. Daarom zijn er geen eisen gesteld aan het vervoer, zoals een quarantaineverplichting of een coronatest voor vrachtautochauffeurs, en kan het transport ongehinderd doorgaan. Elke EU-lidstaat mag wel voor het eigen grondgebied besluiten om extra maatregelen te nemen zolang die het logistieke proces niet verstoren. Om het risico op vertraging te minimaliseren roept evofenedex de Nederlandse overheid op om geen extra maatregelen te nemen.

Europese aanpak

De maatregelen van de Europese Commissie zijn gericht op reizen en transport van en naar het VK. Het vrachtverkeer tussen de Europese Unie en het VK kan hierdoor weer op gang komen. Niet-noodzakelijke reizen zijn niet mogelijk tussen de EU en het VK; voor noodzakelijke reizen maken de autoriteiten een uitzondering. Hierbij is - in tegenstelling tot bij vrachtautochauffeurs - voorafgaand aan de reis een negatieve testuitslag noodzakelijk. Anders moet men bij aankomst tien dagen in quarantaine. Deze maatregelen gelden tot en met 31 december 2020.

Kijk op deze pagina voor meer achtergrondinformatie over het goederenvervoer van en naar het Verenigd Koninkrijk.

Rogier evofenedex
Contact

Vragen over corona?

Rogier helpt je graag verder