Coronavirus: evofenedex pleit voor extra vrachtvluchten na inreisverbod VS

Het is nog onduidelijk of vrachtvluchten met Europese bemanning wél op de VS mogen blijven vliegen

12-03-2020  President Trump van de Verenigde Staten (VS) heeft vannacht bekendgemaakt dat er vanaf vrijdagnacht 12 uur tot eind april een inreisverbod geldt voor inwoners uit de Europese Unie (EU). Dit geldt niet voor het Verenigd Koninkrijk. Goederen zijn uitgezonderd van het verbod. Volgens evofenedex gaat dit inreisverbod desalniettemin grote gevolgen hebben voor het transport via luchtvracht met de VS.

Als gevolg van het inreisverbod zal in april een groot deel van de passagiersvluchten tussen de VS en de EU worden geannuleerd. Ongeveer vijftig procent van de luchtvracht van en naar de VS zit in de buik van deze passagierstoestellen. Het overige deel zit in vrachtvluchten, waardoor  dus een tekort aan luchtvrachtcapaciteit zal ontstaan. Hierdoor zullen de tarieven stijgen en de vertraging oplopen. Het is nog onduidelijk of vrachtvluchten met Europese bemanning wél op de VS mogen blijven vliegen.

Vrijgevallen slots

evofenedex vindt dat er nu snel gehandeld moet worden om urgente en medische goederen te kunnen blijven verzenden naar onder meer China en de VS. Er is ruimte op de Nederlandse luchthavens om extra vrachtvluchten af te handelen, omdat er veel vrijgevallen slots zijn door het annuleren van passagiersvluchten. Deze slots moeten volgens evofenedex deels worden aangewend voor extra vrachtvluchten om de schade voor bedrijven te beperken en er minimaal voor te zorgen dat urgente en medische goederen beschikbaar blijven. Dit biedt ook ruimte voor andere belanghebbenden.

Rogier evofenedex
Contact

Vragen over corona?

Rogier helpt je graag verder