Coronavirus: grote risico’s aan vliegverbod

Vliegverbod van kracht met China, Zuid-Korea, Italië en Iran

16-03-2020 Minister Van Nieuwenhuizen heeft bekendgemaakt dat er een vliegverbod van kracht zal zijn met China, Zuid-Korea, Italië en Iran om verdere verspreiding van het coronavirus in te dammen. Vrachtvluchten zijn uitgezonderd van deze maatregel. Voor deze uitzondering heeft ondernemersvereniging evofenedex nadrukkelijk gepleit. Niettemin kleven er alsnog grote economische consequenties aan de maatregel die het kabinet nu neemt.

Door de maatregel valt immers 50 procent van de Nederlandse luchtvrachtcapaciteit van en naar China en Zuid-Korea weg omdat deze vracht in de buik van passagierstoestellen wordt vervoerd. Beide landen zijn belangrijke handelspartners op het gebied van onder meer high tech en farmaceutische producten. Bovendien sturen bedrijven bij bepaalde complexe goederen ook vaak personeel mee voor installatie en onderhoud van apparatuur. Het vliegverbod maakt dat deze bedrijven zonder personeel niet kunnen leveren. De vraag is ook hoe effectief de maatregel is als passagiers uit China en Zuid-Korea op Duitsland of België kunnen blijven vliegen en vervolgens doorreizen naar Nederland.
 
Er is begrip voor ingrijpende maatregelen van de Nederlandse overheid voor de bestrijding van het coronavirus. Echter, deze maatregel is het verkeerde instrument op het verkeerde moment. Het aantal besmettingen in China loopt terug en fabrieken draaien weer. De Zuid-Koreaanse overheid kent van alle landen het meest actieve beleid bij de opsporing en behandeling van besmettingen met het coronavirus.
 
Het Nederlandse besluit schaadt de concurrentiepositie van Nederlandse ondernemers en de gehele logistieke sector en levert maar beperkt winst op bij de bestrijding van het coronavirus. De maatregel zorgt er voor dat ondernemers noodgedwongen een deel van hun vracht via buitenlandse luchthavens moeten versturen. Dit zet de vrachtpositie van Schiphol nog verder onder druk.
 
Ondernemersvereniging evofenedex, de behartiger van de handels- en logistieke belangen van 15.000 bedrijven, pleitte al eerder voor het inzetten van meer vrachtvluchten vanaf Schiphol om de wegvallende vrachtcapaciteit in passagiersvluchten op te vangen. Dit besluit van het kabinet verhoogt alleen maar de noodzaak om snel te handelen en extra slots beschikbaar te stellen voor vrachtvluchten. Dit is mogelijk gezien het grote deel vrijgekomen slots door annulering vanwege het coronavirus.
 
Rogier evofenedex
Contact

Vragen over corona?

Rogier helpt je graag verder