Coronavirus: ILT tijdelijk soepeler met verlopen code 95

Chauffeurs krijgen uitstel voor verplichte nascholing

30-03-2020  Chauffeurs die door de uitbraak van het coronavirus de verplichte nascholing voor code 95 niet kunnen volgen, mogen dit bij de eerstvolgende mogelijkheid afronden. Tot die tijd mogen zij blijven rijden met een verlopen code 95 op hun rijbewijs, zo heeft de Inspectie Leefomgeving en Transport laten weten. Het gaat om chauffeurs met een rijbewijs C of C1 voor goederenvervoer en D of D1 voor personenvervoer.

Omdat de code 95 verloopt buiten de schuld van de chauffeur om, stelt de inspectie zich soepel op. Mocht zowel het rijbewijs als de code 95 gelijktijdig vervallen, dan kan de chauffeur een nieuw rijbewijs zonder code 95 aanvragen. De ILT handhaaft ook in deze gevallen niet op de geldigheid of afwezigheid van code 95, zolang de corona-crisis voortduurt. Daarbij geldt ook dat de nascholing moet worden gevolgd zodra dit weer mogelijk is.

Geen uitzondering voor toekomstig chauffeurs

Toekomstige chauffeurs die in opleiding zijn voor de basiskwalificatie en waarvan de opleiding stilligt, kunnen geen beroep doen op de bovenstaande versoepeling. Zij hebben namelijk nog niet een bewijs van vakbekwaamheid.

Overleg met Europa

De bovenstaande aanpak is alleen geldig in Nederland tijdens de coronacrisis. De ILT gaat in overleg met inspecties in andere landen over de Europese handhaving.

Meer informatie is te vinden op de website van de ILT.

Rogier evofenedex
Contact

Vragen over corona?

Rogier helpt je graag verder