Coronavirus: kopie gezondheidscertificaten bij import uit derde landen voldoende

NVWA past werkwijze documentencontrole tijdelijk aan om import zo soepel mogelijk te laten verlopen

19-03-2020  Door de uitval van het luchtverkeer is het niet altijd mogelijk op korte termijn de originele gezondheidscertificaten voor bijvoorbeeld voedsel en dierlijke producten in Grenscontrolepost Rotterdam in te dienen voor documentencontrole. Om het importproces vanuit derde landen zo soepel mogelijk te laten verlopen, gaat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit tijdelijk documentencontrole met kopieën doen in plaats van met het origineel.

De verantwoordelijke exploitant moet hiervoor een verzoek indienen bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en verklaren dat de originele documenten op een later tijdstip worden ingeleverd, zodat de documentencontrole dan definitief kan worden afgerond.

Voor certificaten die door de autoriteit van het derde land in het Europese TRACES-systeem zijn opgemaakt, zal dit systeem als verificatiebron gebruikt worden. Voor de overige certificaten zal de autoriteit van het derde land een pdf-scan van het originele document moeten sturen naar een postbus bij de Douane of NVWA. Deze scan wordt dan voor de verificatie gebruikt.

Samen met Douane

De NVWA bereidt momenteel communicatie richting de autoriteiten in derde landen voor. “Samen met de Douane bereiden wij ons voor om op deze manier te kunnen gaan werken. Zodra de postbussen, formulieren en werkwijze gereed zijn, zullen wij de ondernemers informeren over het ingangsmoment van deze tijdelijke werkwijze”, aldus Liesbeth Kooijman, hoofd Importkeuring bij de NVWA. De autoriteiten in derde landen zullen via het Landbouwradennetwerk van het Ministerie van LNV worden geïnformeerd.

De NVWA zal documenten plaatsen op de COVID-19 pagina van haar website.

Rogier evofenedex
Contact

Vragen over corona?

Rogier helpt je graag verder