Coronavirus: ondernemersverenigingen willen extra coronamaatregelen voor ondernemers

VNO-NCW en MKB-Nederland dringen aan op overheidssteun

11-03-2020  Als het coronavirus langer aanhoudt, welke steunmaatregelen zijn er dan voor ondernemers nodig? Het kabinet voelde er maandag nog niets voor om daar iets over te zeggen, maar ondernemersverenigingen VNO-NCW en MKB-Nederland laten weten dat zij daar toch echt anders over denken: zij dringen aan op overheidssteun voor Nederlandse bedrijven.

"We kunnen een stootje hebben als Nederland", zie premier Mark Rutte afgelopen maandag. Maar de effecten van het coronavirus op de Nederlandse economie zijn nu al fors en de vervolgschade is nog niet te overzien. Wat het coronavirus zal betekenen voor de werkgelegenheid is ook nog erg onzeker. Ruim 800 bedrijven hebben op dit moment werktijdverkorting aangevraagd, die maximaal 24 weken mag duren. Is daarmee het probleem voor ondernemers opgelost? Wat is het scenario als die periode afloopt?

Minder inkomsten

evofenedex onderschrijft de oproep om extra steun te verlenen aan bedrijven die hard getroffen worden door het coronavirus. Diverse ondernemers met een gezonde bedrijfsvoering kampen nu met minder inkomsten, terwijl hun uitgaven gewoon doorlopen.

Kredietverlening

De ondernemersverenigingen dringen onder andere aan op extra overheidssteun voor Nederlandse bedrijven die in de problemen komen door het coronavirus. Volgens VNO-NCW en MKB-Nederland kan de overheid helpen via een speciale regeling waarbij het Rijk garanties verstrekt aan financiers. Dat zou er bijvoorbeeld voor zorgen dat de kredietverlening op gang blijft. Ook andere ingrepen, zoals versoepelde invorderingsmaatregelen bij de fiscus, moeten nu snel worden verkend. Zo zou ook de BMKB-regeling van de overheid kunnen worden benut. 

Rogier evofenedex
Contact

Vragen over corona?

Rogier helpt je graag verder