Coronavirus: prioriteit voor goederenvervoer bij afschalen treindiensten

ProRail blijft spoor faciliteren voor handels- en productiebedrijven

25-03-2020  ProRail heeft vandaag bekendgemaakt dat het blijven faciliteren van het spoorvervoer voor handels- en productiebedrijven de hoogste prioriteit krijgt. Als het door de coronacrisis niet meer mogelijk is om alle treindiensten te laten rijden - vanwege toenemend ziekteverzuim - zal het spoorgoederenvervoer voorrang krijgen. Eerder riep evofenedex samen met haar Europese koepelorganisatie de European Shippers' Council (ESC) de overheid op om het spoor beschikbaar te houden voor goederenvervoer.

Vooral nu er oponthoud in het wegvervoer is bij veel grensovergangen, is het spoor een snel en veilig alternatief. Daarnaast is het spoor cruciaal voor het vervoer van brandstoffen en levensmiddelen.

Afschalingsprincipe

Vooralsnog kan ProRail de huidige reizigersdienstregelingen en alle goederenpaden volledig faciliteren. Maar op het moment dat dit niet langer kan, zullen keuzes moeten worden gemaakt: welke onderdelen van de treindienst kunnen blijven doorgaan? De Europese Commissie heeft opgeroepen om cruciale goederenstromen per spoor te continueren. ProRail heeft in afstemming met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat daarom een afschalingsprincipe uitgewerkt, waarbij de continuïteit van cruciale goederencorridors van de havens naar het achterland maximaal gefaciliteerd wordt.

Goederencorridors

Een eventuele afschaling zal stapsgewijs plaatsvinden, waarbij in eerste instantie zo veel mogelijk geprobeerd wordt uitval van seinzalen of delen hiervan te voorkomen. Mocht dit niet meer mogelijk zijn, dan zullen het vervoer in de Randstad en de internationale goederencorridors prioriteit krijgen. In een volgende fase van afschalen zal enkel nog het internationale reizigers- en goederenvervoer resteren. In het uiterste geval zullen alleen essentiële onderdelen van het goederenvervoer operationeel worden gehouden.

Rogier evofenedex
Contact

Vragen over corona?

Rogier helpt je graag verder