Coronavirus: reddingsboei van tien miljard euro

Noodmaatregel moet zorgen voor behoud werkgelegenheid

31-03-2020  Het kabinet heeft aangekondigd dat het loket voor de Noodmaatregel Overbrugging voor behoud van Werkgelegenheid (NOW) op 6 april zal openen. Met deze maatregel wordt tien miljard euro uitgetrokken ter ondersteuning van het bedrijfsleven. Voor de leden van ondernemersvereniging evofenedex en hun werknemers is de aangekondigde noodmaatregel een reddingsboei in moeilijke tijden.

De NOW-uitkering heeft behoud van werkgelegenheid als doel; zij bestaat uit een voorschot van 80 procent van de totale loonaangifte van januari 2020 en een naverrekening op basis van de feitelijke cijfers. Voor veel leden van evofenedex, met logistieke en handelswerkzaamheden in diverse branches, is dit een zeer welkome maatregel. Voor sommige leden, actief in bijvoorbeeld export, transport en distributie van niet essentiële producten, is de omzet volledig weggevallen, voor andere ten dele. In beide gevallen kan voor het geleden verlies een NOW-aanvraag worden ingediend.

Geen ontslagen

Het kabinet stelt als voorwaarde dat de ondernemer geen ontslagen aanvraagt gedurende de periode waarbinnen de maatregel loopt. “Gebeurt dat wel, dan zal er achteraf een boete worden verzonden”, aldus minister Koolmees. Het UWV belooft een afhandeling van twee tot vier weken na het indienen van de aanvraag, dus bedrijven zullen zelf moeten inschatten of de uitbetaling voor hen nog op tijd komt. Het kabinet roept samen met werkgevers- en werknemersorganisaties op om vooral ook de flexwerkers mee te nemen in de aanvraag. Ook hun salaris wordt gecompenseerd, er is geen onderscheid naar contractvorm. Op die manier worden banen van bijvoorbeeld medewerkers in distributiecentra, exportmanagers en chauffeurs behouden en kan de economische activiteit na de coronacrisis weer snel hervat worden.

Ga voor meer uitleg over de Noodmaatregel Overbrugging voor behoud van Werkgelegenheid naar dit artikel.

Rogier evofenedex
Contact

Vragen over corona?

Rogier helpt je graag verder