Coronavirus: schort handhaving rij- en rusttijden op

Chauffeurs belangrijk in strijd tegen coronavirus, faciliteiten langs weg zo veel mogelijk openhouden

17-03-2020  Ondernemersvereniging evofenedex roept op om de controle op rij – en rusttijden op te schorten. Chauffeurs spelen een cruciale rol in het bevoorraden van Nederland. Niet voor niks zijn zij aangemerkt als vitale beroepsgroep.

Het opschorten van de handhaving, in navolging van meerdere Europese landen, helpt in de bestrijding van de verspreiding van het coronavirus. Uiteraard dient de verkeersveiligheid en de gezondheid van de chauffeurs altijd geborgd te worden. evofenedex vertrouwt hierbij op de professionaliteit van de beroepschauffeurs.

Chauffeurs kunnen bij het tijdelijk opschorten van de rij- en rusttijden snel uit getroffen regio’s of quarantainegebieden huiswaarts keren. Daarnaast kunnen ze na een korte pauze sneller doorrijden. Hierdoor zijn er minder chauffeurs op de rustplaatsen en komen de goederen sneller op de plaats van bestemming.

Laat faciliteiten langs snelweg open

Alle wegrestaurants zijn door de maatregelen van het kabinet gesloten, al zijn er wel een aantal die open zijn voor een afhaalmaaltijd en met beperkte voorzieningen.  De winkelvoorzieningen bij brandstofverkooppunten blijven wel geopend. De sluiting heeft impact op de chauffeurs, die voor eten, drinken en sanitaire voorzieningen zijn aangewezen op faciliteiten langs de snelwegen. evofenedex staat achter de maatregelen die zijn genomen en begrijpt dat zitplaatsen in wegrestaurants voorlopig niet beschikbaar zijn voor de chauffeurs die zorg dragen voor het transport in Nederland. Een rustmoment in een andere omgeving is goed voor de afwisseling in de werkzaamheden.

evofenedex benadrukt dat voorzieningen voor chauffeurs langs onze snelwegen wel zoveel mogelijk open moeten blijven. Aan de andere kant roepen wij chauffeurs daarbij op de richtlijnen van het RIVM in acht te nemen: Chauffeurs kunnen een maaltijd kopen in de winkelvoorziening en deze dan in de cabine opeten. Met het opschorten van de handhaving op rij – en rusttijden kunnen chauffeurs sneller doorrijden waardoor er minder chauffeurs op de rustplaatsen zijn.

Rogier evofenedex
Contact

Vragen over corona?

Rogier helpt je graag verder