Coronavirus: Uitvoervergunningen medische beschermingsmiddelen

Wie medische producten wil exporteren moet daarvoor een vergunning aanvragen bij het CDIU

23-03-2020  De afgelopen week was onduidelijk waar uitvoervergunningen voor medische beschermingsmiddelen zoals mondkapjes konden worden aangevraagd. Deze onduidelijkheid was het gevolg van een de snelle invoering van de Europese  Verordening 2020/402 van 15 maart 2020 die de uitvoer van deze goederen vergunningplicht maakte.

De Dienst Gezondheidszorg en Jeugd is aangewezen als de nationale autoriteit die beslist op (uit)vervoervergunningaanvragen voor persoonlijke beschermingsmiddelen.

Een vergunningaanvraag kan worden ingediend bij de CDIU.  Vergunningaanvragen kunnen worden verzonden via Antwoord voor Bedrijven (RVO), of per email naar drn-cdiu.groningen@belastingdienst.nl.  Aanvraag per post wordt afgeraden in verband met de snelheid van het proces.

Ploum, Rotterdam Law Firm, vermeldt op zijn website dat het Europees Bureau voor Fraudebestrijding (OLAF) onderzoek heeft geopend naar namaak van COVID-19-gerelateerde producten, zoals maskers, mondkapjes en testkits: "Die producten blijken in de huidige crisistijd langs verschillende kanalen op de markt te worden verhandeld met de claim dat zij bescherming tegen besmetting met het coronavirus zouden kunnen bieden. De schaarste en grote behoefte aan beschermingsproducten maakt dat aan de illegale handel in namaakartikelen momenteel kennelijk heel veel geld te verdienen is." Lees het hele bericht hier.

Rogier evofenedex
Contact

Vragen over corona?

Rogier helpt je graag verder