Coronavirus: Venstertijden binnensteden voorlopig buiten werking stellen

Winkeliers en transporteurs: coronavirus dwingt tot andere stadslogistiek

18-03-2020  Gemeenten moeten venstertijden voor het gebruik van vrachtauto’s in de binnenstad voorlopig buiten werking stellen. Ondernemersvereniging evofenedex en Transport en Logistiek Nederland (TLN) doen een dringend beroep op steden, omdat de venstertijden de door de coronacrisis noodzakelijke aanpassingen in de openingstijden van winkels in de weg staan.

“De bij ons aangesloten eenmanszaken en winkelketens willen graag bezien of kortere openingstijden kunnen gaan bijdragen aan het opvangen van het omzetverlies veroorzaakt door corona. Maar omdat venstertijden de levering van goederen in veel steden verplicht voor 11 uur in de ochtend laat plaatsvinden, is dat nu nog geen reëel alternatief”, aldus algemeen directeur van evofenedex, Machiel van der Kuijl.

“Veel van de winkeliers hebben het nu financieel heel zwaar. Om het hoofd boven water te houden willen winkeliers daarom hun deuren pas later op de dag openen. Dan redden ze het net met de kosten voor de inzet van personeel en beperken ze het gebruik van energiekosten. Door verruiming van de venstertijden kunnen transportbedrijven aan de slag blijven voor het beleveren van winkeliers, die open kunnen blijven”, aldus TLN-voorzitter Elisabeth Post.

TLN en evofenedex roepen gemeenten en gemeenteraden daarom op om snel te besluiten tot een tijdelijke opschorting van de werking van venstertijden. “Dat zou echt zoveel mkb’ers en transporteurs helpen de impact van corona op binnenstedelijke winkelcentra te beperken”, besluit Van der Kuijl.

Rogier evofenedex
Contact

Vragen over corona?

Rogier helpt je graag verder