Coronavirus: voedsel- en medicijnketen cruciaal

evofenedex staat klaar om leden te helpen met advies

16-03-2020  Het kabinet heeft met het oog op de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus verdergaande maatregelen getroffen. De horeca, kinderdagverblijven en scholen zullen tot 6 april gesloten moeten blijven. Wanneer beide ouders werkzaam zijn in de door het kabinet aangewezen ‘vitale beroepen’ kunnen zij hun kinderen sowieso naar de kinderopvang, lagere of middelbare school brengen, waar opvang wordt geregeld.

Dit is echter geen harde eis. Als één ouder een cruciaal beroep heeft, is het uitgangspunt dat ouders zelf opvang moeten regelen. Als dat niet lukt, dan komt er alsnog opvang. Het kabinet heeft iedereen met een functie in de voedsel- en medicijnketen getypeerd als zijnde een ‘vitaal beroep’. “Daaronder valt de hele keten van de levering van alle typen medicijnen en alle soorten voedsel. Dat gaat dan om iedereen die werkzaam is in deze ketens bij de aanvoer van grondstoffen, de productie, opslag, het vermarkten en uiteindelijk verkopen, al dan niet in een winkel. Werknemers van bedrijven die hier een bijdrage aan leveren, hebben dus recht op opvang”, aldus logistiek coronaexpert van evofenedex, Rogier Spoel. Onder de beroepsgroepen zorg en medicijnen kan ook worden verstaan goederenketens met zelfzorggeneesmiddelen en (baby-)verzorgingsproducten, maar niet schoonheidsproducten als make-up en parfum.

Werkzaamheden in zeehaven- en luchthavenlogistiek valt ook onder de cruciale beroepsgroepen. Het gaat hier om vitale sectoren die moeten blijven draaien, omdat ze anders een ontwrichtend effect hebben op het functioneren van de maatschappij. Navraag bij het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat leert dat ook de zeevracht en luchtvrachtactiviteiten van handels- en productiebedrijven onder deze uitzondering vallen.

Vitale sectoren vastgesteld

Naast het zekerstellen van de voedsel- en medicijnketen, heeft het kabinet nog een 100-tal bedrijven benoemd die vitale functies vervullen in ons land. Zie hier om welke sectoren dat gaat. “Alle andere bedrijven vallen hierbuiten”, aldus Spoel. Voor evofenedexleden die ondersteuning zoeken bij vragen over uitval van hun personeel en hoe om te gaan met de (juridische) gevolgen daarvan, hebben wij onze juridische adviseurs klaar staan. Zij kunnen behulpzaam zijn bij het vinden van antwoorden op eventuele aansprakelijkheidsvragen en arbeidsrechtelijke vragen.  

 

Rogier evofenedex
Contact

Vragen over het coronavirus?

Rogier helpt je graag verder