Coronavirus zet druk op tarieven goederenvervoer naar China

Bedrijven die handelen met China moeten rekening houden met een stijgende prijs voor vervoer

03-02-2020  De verspreiding van het coronavirus gaat zorgen voor een stijging van de tarieven voor lucht- en zeevrachtzendingen naar China. Daarvoor waarschuwt evofenedex, de behartiger van de handels- en logistieke belangen van 15.000 bedrijven. Het virus zorgt er nu al voor dat fabrieken in China de productie flink terugschroeven of zelfs stilleggen. Daardoor daalt ook de vraag naar transport.

“Doordat vluchten en zeetransporten van en naar China worden stilgelegd, neemt plat gezegd ook het aanbod luchtvracht op Schiphol en containerlijnvaartcapaciteit in bijvoorbeeld Rotterdam af”, aldus algemeen directeur Machiel van der Kuijl. “Maar de handel vanuit Europa naar China is gewoon ’business as usual’. De Chinese maatregelen raken echter een relatief groot deel van de internationaal beschikbare transportcapaciteit voor lucht- en zeevrachtzendingen. Dat afnemende aanbod gaat de prijs van goederentransporten naar China beïnvloeden.”

Aanvullende toeslagen

Naast de effecten van het coronavirus op de markt van vraag- en aanbod van het goederenvervoer, vreest evofenedex ook prijsstijgingen veroorzaakt door aanvullende toeslagen. “Logistiek dienstverleners en rederijen belasten bij dit type crises hun extra kosten regelmatig door aan handels- en productiebedrijven. Als die compensatie in de vorm van toeslagen gepaard gaat met een transparante onderbouwing en in overleg met de klant, is dat werkbaar. Maar het verleden toont aan dat die transparantie niet altijd geborgd is. In die gevallen adviseren wij handels- en productiebedrijven vooral contact met ons op te nemen. Dan gaan we samen het gesprek aan met de containerlijnvaartrederij of vrachtafhandelaar”, besluit Van der Kuijl.

Trends in Export 2020

Op 25 maart 2020 vindt de 22e editie van Trends in Export plaats in de Johan Cruijff ArenA. Laat u inspireren door sprekers als Rob de Wijk, Jan Lammers en Rutger Mollee. Vergroot uw kennis over handelspolitiek en het effect op de wereldmarkt door onder andere een subsessie bij te wonen over China, de VS of het VK. Bovendien heeft u de kans om je netwerk uit te breiden met ervaren collega-exporteurs.

Rogier evofenedex
Contact

Vragen over corona?

Rogier helpt je graag verder