CPB: Afnemende groei export bedreiging voor koopkracht

De koopkrachtontwikkeling blijft volgens het CPB positief

19-6-2019  Hoewel het overschot op de overheidsbegroting aanhoudt, neemt de groei van de Nederlandse economie af. Dit concludeert het Centraal Planbureau (CPB) in de vandaag gepubliceerde juniraming. De voornaamste oorzaak voor de afnemende economische groei is volgens het CPB de ‘gure wind’ uit het buitenland. “Het Amerikaanse handelsbeleid, de kans op een no-deal brexit en de instabiele situatie in Italië zijn belangrijke neerwaartse risico’s voor de Nederlandse economie”, aldus het CPB.

De koopkrachtontwikkeling blijft volgens het CPB positief met een groei van 1,2 procent. In september 2018 ging het kabinet uit van een gemiddelde stijging van 1,5 procent. Voor 2020 voorspelt het CPB nu een groei van 1,4 procent.


Opvallend is dat de afzwakking van de productiegroei nog nauwelijks invloed heeft gehad op de arbeidsmarkt. Die blijft krap met tot nu toe nog steeds toenemende vacatures en snelle werkgelegenheidsgroei. De werkloosheid blijft in de raming uitzonderlijk laag, maar loopt wel wat op in 2020. Laura van Geest, directeur CPB: “Ondanks een meer standaard economische groei blijft de werkgelegenheidsgroei opvallend fors. De loonstijging is beperkt, gezien de krapte van de arbeidsmarkt. Dit is overigens geen uniek Nederlandse verschijnsel.”

Onze ledenadviseur Alice
Contact

Vragen over internationaal ondernemen?

Alice en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder