01-02-2017  D66 vindt dat het kabinet nog eens 30 miljoen euro extra moet investeren in het netwerk van ambassades rond Europa. Het ‘roekeloze buitenlandbeleid’ van de Amerikaanse president Donald Trump is een risico voor Nederlandse en Europese belangen, meent de partij.

In september 2015 besloot het kabinet al om 21 diplomatieke vertegenwoordigingen rond de Europese Unie te versterken in verband met de groeiende instabiliteit.

Investeren

"De onzekerheid in de wereld neemt toe door president Trump, die toenadering tot de Russische president Poetin zoekt en Poetin die op zijn beurt de Europese Unie uit elkaar wil spelen. Daarom moet Nederland investeren in het diplomatieke netwerk in de gordel van instabiliteit rondom Europa", aldus D66-Tweede Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma.

Afzetmarkten

Sjoerdsma pleit ook voor meer handelsposten in de VS. Die moeten Nederlandse bedrijven helpen in een tijd dat de nieuwe Amerikaanse regering "richting protectionisme afdrijft". In dat licht is het belangrijk te zoeken naar nieuwe afzetmarkten, aldus Sjoerdsma. Daarom moeten volgens hem ook in Azië en Zuid-Amerika meer handelsposten komen.

Cruciaal

Donderdag reikt evofenedex samen met VNO-NCW en MKB Nederland de Ambassadeprijs uit. De prijs is in 1983 ingesteld om meer aandacht te vragen voor het belang van het economisch werk op diplomatieke posten en om de waardering van dat werk tot uitdrukking te brengen. evofenedex benadrukt dat in een tijd van verschuivende machtsverhoudingen en opkomend protectionisme, Nederlandse posten in het buitenland door hun uitstekende lokale netwerken cruciaal zijn om de economische belangen van handelaren en producenten te behartigen.