D66 tegen tachograafplicht bestelauto's

29-10-2016  “Dat is betutteling, dat gaan we niet doen.” Met deze woorden keerde Alexander Pechtold zich afgelopen zaterdag tegen een tachograafplicht voor bestelauto's.

“Mijn hemel. Dan moet de bakker op de hoek iedere keer met z'n tachograaf in de weer. En dan heeft hij 's avonds laat een keer gereden en ’s ochtends vroeg”, stelde Pechtold voorafgaand aan het congres van zijn partij.

Kleur bekennen

De lijsttrekker van D66 deed de uitspraak toen hij kleur bekende in een reactie op het tienpuntenplan van EVO en Fenedex voor meer export en een slimmere logistiek. Van de tien punten onderschreef Pechtold er acht - waaronder dus het punt dat de bestelauto een werkpaard van ondernemers moet zijn, geen melkkoe van de overheid. Ook onderschreef Pechtold dat ondernemers alleen kunnen vergroenen als de overheid regels maakt die voorspelbaar, consistent én werkbaar zijn.

Vraagteken

Pechtold hieldt zijn kaarten nog even voor de borst bij punt vijf: eenvoudiger handel met de Verenigde Staten. EVO en Fenedex stellen dat een verdrag dat de export en logistiek vereenvoudigt, goed is voor de handel en productie in Nederland. “Ik ben ervoor, maar ik zet er een vraagteken bij”, zei de D66-voorman. “Want ik wil eerst weten wat TTIP is. Het moet wel zorgen dat het naar onze standaarden en waarden is.”

Petitie

Bedrijven die zelf hun weerstand willen tonen voor de tachograafplicht voor bestelauto's kunnen online deelnemen aan de EVO-petitie:  "Tegen de tachograaf".

Onze adviseur Mark
Contact

Vragen over vervoer?

Mark en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder