18-06-2013  Het distributiecentrum van Deen Supermarkten in Hoorn mag zichzelf Nederlands Kampioen Speed Docking 2013 noemen. De medewerkers hebben in de competitieperiode tussen 18 maart en 26 mei de verblijftijden het laagst gehouden. Vrachtauto’s werden bij dit dc in gemiddeld 1:07:53 uur gelost.

Recordaantal 

Connekt/Lean and Green organiseerde dit jaar in samenwerking met Caroz, GS1 Nederland, EVO, TLN en de BOM het NK Speed Docking 2013. Met dertien verladers en vijf vervoerders was er dit keer een recordaantal deelnemers.

Verduurzamen en versnellen

Met het ‘Speed Docking’-initiatief willen fabrikanten de dialoog en samenwerking met handelsrelaties aangaan om de logistieke keten te verduurzamen en te versnellen. Voor het NK Speed Docking worden bij dc’s de verblijftijden gemeten met behulp van boordcomputers. Caroz rekent deze verblijftijden om tot volle vrachtauto’s.

Ervaring

Vincent Wagenaar, logistiek manager bij Deen, zegt trots te zijn op deze prijs. ‘Een kenmerk van Deen is dat wij een grote groep vaste medewerkers hebben, met een lang dienstverband. De jarenlange ervaring en vaste samenstelling van de groep zorgt ervoor dat de processen lopen als een goed geoliede machine.’

Bundelen

‘Leerzaam om te zien dat iedereen met dezelfde problemen kampt. Buitenstaanders reageren met verbazing op de kleine afleverhoeveelheden aan vooral de food service groothandel; 2 tot 4 pallets per adres’, aldus Walther Ploos van Amstel, official van het NK. Volgens hem is er nog veel te halen met het bundelen van volumes. ‘Er rijden misschien wel 15 procent te veel vrachtauto’s in Nederland door het gebrek aan afstemming in de ketens. Dat is niet bepaald duurzaam.’

Doorstart

Speed Docking stopt niet na dit kampioenschap. De deelnemende partijen zullen zich blijven inzetten de verblijftijden te verlagen en de waardeketen te verduurzamen. Op 31 oktober vindt tijdens de ICT en Logistiek de doorstart plaats naar het NK Speed Docking 2014.