‘De brexit is geen millenniumbug’

Ondernemers moeten echt in actie komen om problemen na maart 2019 te voorkomen

12-11-2018  Alle signalen staan op rood wat betreft de brexit en de voorbereidingen daarvoor. Bedrijven die handelen met het Verenigd Koninkrijk moeten nu in actie komen om te voorkomen dat handel drijven straks niet meer mogelijk is. Dat kan onder meer met de speciale brexitvouchers die beschikbaar zijn gesteld. Tot onze teleurstelling worden die nog niet veel gebruikt.

Welke brexit er ook komt, voorbereidingen zijn nodig, zo waarschuwt adjunct-directeur Joost Sitskoorn. “Sommige bedrijven denken dat de brexit een soort millenniumbug is en denken dat het allemaal wel losloopt na maart. Helaas is dat niet zo. We moeten echt rekening houden met een harde brexit. Mocht er toch een akkoord komen, zelfs dan zijn douaneformaliteiten nodig waar je als bedrijf nu niet aan denkt. Daarvoor heb je onder meer toegang nodig tot douanesystemen en daarvoor moet je een aanvraag indienen. Dat allemaal in een weekje regelen lukt simpelweg niet.”

Regelen

Als je dan eenmaal toegang hebt tot douanesystemen, dan is het ook nog van belang om alle kosten vast te stellen. “Op sommige producten zit accijns en wellicht moet er btw worden afgedragen”, aldus Sitskoorn. “Daarnaast moeten alle documenten in orde zijn van je product om ze de grens over te kunnen krijgen. Tot slot is het van belang om naar je contracten te kijken. Want ook die kunnen na 29 maart niets meer waard zijn als het VK uit de EU vertrekt. Zorg dus dat deze allemaal op orde zijn.”

Om te kijken of een bedrijf brexitproof is, gebruik je onze whitepaper met 40 aandachtspunten of vraag een brexitvoucher aan. Liever in gesprek over mogelijke gevolgen? 

Luister een interview over de brexit met Joost Sitskoorn op BNR terug.

Peter
Contact

Vragen over de brexit?

Peter helpt je graag verder