De exportposter: een handig hulpje

In de export krijg je met een waaier aan benodigde documenten te maken. Een handige poster biedt overzicht.

23-05-2018  Op de afdeling Europe Export & Global Duty Free van Heineken houden ze van maatwerk. Ze zijn gespecialiseerd in het bevoorraden van vliegtuigen, cruiseschepen en duty free shops over de hele wereld. Maar ze pakken ook de merken en markten op, die nog niet klaar zijn voor de hectoliters waarin Heineken normaal gesproken denkt. Als er ergens gedegen kennis nodig is van exportdocumenten en processen, dan is het hier.

Wereldwijde focus

“Je moet niet bij de brouwerijlocatie zijn,” waarschuwt logistics manager Maurits Verhoogt voor de zekerheid als ik met hem afspreek. Net als de brouwerij staat zijn kantoor in Zoeterwoude, maar op een andere locatie, in een bedrijvenpark waar de afdeling zijn eigen magazijn heeft. Hier komen kleine partijen bier en andere dranken binnen om vaak als gemengde zendingen weer te vertrekken. Maurits wil me laten zien hoe zijn afdeling de poster Documenten bij export gebruikt. Hij heeft ook de teamleider van de ‘Duty Free’-afdeling, Joost Klaver, erbij gevraagd. Zijn team heeft als enige binnen Heineken geen regionale focus, maar een wereldwijde. Daarnaast heeft de vestiging nog een exportteam dat kleinere zendingen in Europa verzorgt.

Zo’n tien procent van wat we als afdeling aan volume doen, loopt via dit magazijn,” legt Joost uit. “We proberen zoveel mogelijk rechtstreeks vanuit de brouwerij naar de klant te verzenden. Maar wij doen de organisatie. Moet er een kleine zending Tiger Beer vanuit Singapore naar Zweden, dan loopt dat dus via ons.”

Kennis

De customerservice-afdeling van Heineken Europe Export & Global Duty Free heeft veel inhoudelijke kennis nodig. Joost: “Onze club heeft gelukkig veel ervaring in huis. We sparren veel onderling, vaak heeft iemand een bepaalde situatie al eens meegemaakt. De poster Documenten bij export is een perfect hulpmiddel om bij twijfel na te gaan hoe iets ook al weer in elkaar zat. Zeker als een we nieuwe college moeten inwijden in de wereld van de export, dan is een hulpmiddel als dit van waarde.”

“Ik kan hem iedereen aanprijzen,” bevestigd Maurits. “Er staat voor elke exportfase op wat nodig is. Natuurlijk beantwoordt de poster niet al je vragen – er zijn zoveel uitzonderingen - maar het biedt een mooi compact overzicht. Nieuwe collega’s kijken er vaker op dan ervaren, maar ik loop hier bijna tien jaar rond en kijk er nog steeds zo nu en dan op.”

Haal ook de poster in huis

De poster Documenten bij export geeft een handig overzicht van de meest voorkomende documenten die in alle verschillende exportfases nodig zijn. Hij is ontwikkeld door exportspecialist Ivo Veraart, in samenwerking met evofenedex.  De poster start met de documenten die in de verkoopfase nodig zijn, behandelt vervolgens het exporteren en het transport zelf en tot slot de importdocumenten die in het land van bestemming nodig kunnen zijn.

Wil je ook de poster bij jou op kantoor ophangen? Bestel dan een exemplaar voor aan de muur (ledenprijs 7,50 euro) of download hem kosteloos.

Onze ledenadviseur Alice
Contact

Vragen over internationaal ondernemen?

Alice en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder