15-03-2012  De jongste vrachtautochauffeur is donderdag 15 maart geslaagd voor zijn praktijkexamen C. Marcel Postma was op dat moment 18 jaar en 3 dagen oud. Dat hij nu al zijn examen heeft gedaan, is mogelijk door zijn deelname aan 2toDrive. In dat programma is voor hem een uitzondering gemaakt zodat hij al op zijn 17e zijn B-rijbewijs heeft kunnen halen. Vervolgens heeft hij lessen genomen voor de vrachtauto.

Examen

Met 2toDrive kunnen jongeren die op of na 1 november vorig jaar 17 jaar zijn geworden opgaan voor het praktijkexamen voor de personenauto. Kandidaten die al voor 1 november 2011 die leeftijd hebben bereikt, mogen wel lessen, maar pas met 18 jaar opgaan voor het examen voor de personenauto.

Uitzondering

Voor deelnemers aan de Beroepsbegeleidende leerweg (BBL) ‘chauffeur goederenvervoer’ en ‘chauffeur personenvervoer’ is een uitzondering gemaakt. Deze specifieke uitzondering is op verzoek van het ministerie van Infrastructuur en Milieu mogelijk gemaakt, nadat TLN daarom heeft gevraagd. Dit in verband met een positief effect op de instroom van jonge werknemers in de sector.

Werken en leren

Zij mogen, ook als zij op 1 november al 17 jaar waren, voordat zij 18 zijn het rijbewijs B behalen. Zodoende mogen ook deze deelnemers al op hun 17e en in het bezit van het rijbewijs B, rijlessen volgen op de vrachtauto of bus. De beroepsbegeleidende leerweg is een combinatie van werken en leren, waarbij de leerling in dienst van een bedrijf is en daarnaast een opleiding volgt.