De onschatbare waarde van de logistiek teamleider

De teamleider in het magazijn krijgt een steeds belangrijkere rol binnen de organisatie.

Een gebrek aan kennis van het logistieke proces binnen de eigen organisatie kan verstrekkende gevolgen hebben voor de logistieke operatie. Denk dan aan overschrijding van de budgetten, aanschaf van verkeerde magazijnmiddelen of overbodige stress bij collega’s.

Onschatbare waarde

Een logistiek teamleider moet kunnen omgaan met het feit dat binnen de interne afdelingen er niet altijd met een logistieke bril wordt gekeken naar allerlei bijbehorende randzaken. Dit kan uiteindelijk resulteren in extra verborgen logistieke kosten, die vrij eenvoudig voorkomen konden worden. Kijk maar eens naar de volgende voorbeelden.

‘Even wat ruimte bijhuren’

Hoge targets van de verkoopafdeling doen de voorraden soms enorm groeien, waardoor de afdeling inkoop magazijnruimte moet bijhuren. Dat gaat gepaard met de hoge kosten. Ook de administratieve organisatie komt onder druk te staan, doordat er in de computer verbindingen moeten worden aangemaakt met meerdere magazijnen en eventuele extra locaties.

‘Er zit toch bijna geen verschil tussen?’

Het overschakelen op een andere leverancier die ‘bijna’ dezelfde producten levert, maar dan op blokpallets in plaats van Europallets, kan zeer grote gevolgen hebben. Niet alleen voor de interne logistiek - zoals intern transport en stellingen - maar zeker ook voor de externe logistiek. Denk bij dat laatste aan vervoerders en ontvangende partijen van de goederen.

‘Scheelt toch een paar tientjes!’

Het aanschaffen van een nieuwe heftruck (die goedkopere!), die helaas nét niet bij de bovenste liggers van de stelling kan. Daardoor blijven er honderden palletplaatsen onbenut. Het komt helaas nog regelmatig voor in de praktijk.

Sleutel tot succes

In onze opleiding Logistiek Teamleider leer je hoe als teamleider de sleutel van succes kan zijn in het bewust worden van (enig) logistiek besef binnen het eigen bedrijf. In de opleiding gaan we dieper in op de gevolgen van de tegenstrijdige belangen tussen de verschillende partijen binnen een organisatie.

Dit artikel is onderdeel van het online magazine ‘De uitdagingen van de logistiek teamleider’. Wil jij het complete online magazine ontvangen? Meld je dan aan voor de teamleider update.

Marcel
Contact

Vragen over magazijnen?

Marcel en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder