Bij EVO-Ledenservice komt regelmatig de vraag binnen: mag ik met mijn heftruckcertificaat ook andere intern transportmiddelen gebruiken? Nico de Reus, magazijnexpert van EVO, geeft antwoord:

“In het Arbo-besluit staat vermeld dat een chauffeur bekend moet zijn met de bediening van de machine en de aard van de werkzaamheden. Dit betekent dat de bestuurder van een intern transportmiddel zoals een reachtruck of een hoogwerker, aantoonbaar moet kunnen maken dat hij of zij hiervoor een gedegen instructie of opleiding heeft genoten. Dit betekent dus dat je, met bijvoorbeeld een heftruckcertificaat, niet zomaar op een reachtruck mag werken”.

Heftruckcertificaat verplicht?

Er ontstaat regelmatig verwarring over het verplichte heftruckcertificaat. “Een werkgever moet volgens de Arbowet zorgen voor voldoende opleidingsniveau van zijn personeel. De bestuurder van een intern transportmiddel moet kunnen aantonen dat hij hiervoor een gedegen instructie of opleiding voor heeft genoten. Een certificaat is daarvan een duidelijk voorbeeld. Is dit niet het geval en veroorzaakt de chauffeur een ongeval of schade, dan kan dat vergaande gevolgen hebben voor de werkgever”, aldus De Reus.

Gevolgen

“Stel dat een bestuurder zonder heftruckcertificaat ernstige schade veroorzaakt of zelf gewond raakt bij een ongeval met een intern transportmiddel. Dan moet de werkgever op één of andere manier kunnen aantonen dat deze chauffeur voldoende is opgeleid. Is daar onduidelijkheid over, dan kan dat hoogst vervelende gevolgen hebben voor de werkgever zoals een hoge boete, het niet-vergoeden van de geleden schade of, in het ergste geval, het sluiten van het magazijn”, stelt Nico de Reus.