06-04-2017  Het jaar 2016 was een bewogen jaar, ook als het om export gaat. De Britten kozen ervoor de Europese Unie te verlaten en Amerika betreedt met een nieuwe president onbekend terrein. Brazilië lijkt eindelijk economisch gezien in rustiger vaarwater te komen en gelukkig draait de Duitse exportmotor weer op volle toeren. Zien we deze ontwikkelingen terug in de resultaten en verwachtingen van Nederlandse exporteurs? We zetten de vijf belangrijkste trends uit het evofenedex onderzoek Trends in Export 2017 op een rij.

Groeiverwachtingen

Exporteurs geven aan dat hun exportomzet in 2016 met gemiddeld 6 procent is gegroeid. Dit percentage is fors lager dan de groeiverwachting van 10 procent, die zij begin 2016 uitspraken. Hoewel het nog altijd een mooi resultaat is, is dit het laagste groeicijfer na 2009, het jaar dat de export zelfs daalde. De ‘tegenvallende’ resultaten hebben echter geen effect op de verwachtingen die Nederlandse exporteurs voor 2017 hebben. Zij denken dat de export dit jaar met 9 procent kan gaan groeien.

Weinig verandering

Duitsland is en blijft onze belangrijkste handelspartner (81 procent van de Nederlandse exporteurs geeft aan te handelen met ons buurland), gevolgd door België (75 procent), Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Polen staat dit jaar voor het eerst in de top 5, ten koste van Denemarken, dat maar liefst drie plekken zakt.

Verenigde Staten

Al enkele jaren zien we dat de Verenigde Staten aan populariteit wint onder exporteurs. In 2016 heeft 58 procent van de exporteurs groei weten te behalen op deze markt, voor 2017 denkt zelfs 70 procent hun omzet te kunnen verhogen. Het ‘America First’ beleid van de nieuwe Amerikaanse president Trump, lijkt op dit moment nog geen effect te hebben op de verwachtingen van exporteurs. Andere groeimarkten zijn Duitsland, Canada, Vietnam en Iran.

Verenigd Koninkrijk

Voor het eerst staat het Verenigd Koninkrijk in de top 10 van markten waar exporteurs een dalende exportomzet zien. Vorig jaar sloot dit land de top 5 van groeimarkten nog af. In 2016 zag 25 procent zijn export in het Verenigd Koninkrijk dalen, hiermee was het de vijfde daalmarkt. Ook voor 2017 bekleedt het Verenigd Koninkrijk deze plek. Mogelijke verklaring is de aankomende Brexit. Uit ander onderzoek van evofenedex bleek al dat exporteurs vrezen voor complexere douaneprocedures, meer administratieve rompslomp en hogere invoerrechten.

Brexit rapport

Protectionisme

Met het oog op ontwikkelingen in belangrijke markten (zoals de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk) is dit jaar onderzocht of exporteurs meer last hebben van protectionisme. Ruim de helft (57 procent) geeft aan de afgelopen jaren meer protectionisme te zijn tegengekomen. Een derde heeft ook daadwerkelijk regelmatig tot zeer vaak last van protectionistische maatregelen bij het internationaal zakendoen. Met name wetgeving, bureaucratie, handelsbeperkingen en invoerheffingen zorgen voor belemmeringen.

Alle onderzoeksresultaten

Benieuwd naar alle resultaten van Trends in Export 2017? Download het rapport via onderstaande button. Wie liever een hardcopy versie van de resultaten ontvangt, kan een e-mail sturen aan Arlette van der Vliet.

Download rapport Trends in Export 2017