evofenedex roept leden op berekening aan te vragen

Leestijd: 5 minuten

01-09-2021  De deadline van 31 oktober voor het aanvragen van de definitieve berekening NOW nadert. Tot nu toe heeft slechts 37 procent van de werkgevers in de sector transport en logistiek de berekening aangevraagd. Dat blijkt uit onderzoek van het UWV. Als jij als werkgever de NOW-berekening nog niet hebt aangevraagd, doe dat dan zo snel mogelijk.

Het niet aanvragen van de definitieve NOW-berekening kan soms een bewuste keuze zijn, vanwege bijvoorbeeld een meevallende omzet, waarbij er al van wordt uitgegaan dat het voorschot terugbetaald moet worden. Maar het is anders voor werkgevers die wel op een NOW-uitkering rekenen. Als zij de definitieve berekening niet tijdig aanvragen, kan dat leiden tot een terugvordering van het complete voorschot. Geen definitieve berekening betekent namelijk dat de tegemoetkoming op nul wordt vastgesteld, en dat je dus het hele voorschot moet terugbetalen.
 

Nog geen aanvraag van 79.000 werkgevers

Van begin april tot eind mei 2020 vroegen ruim 139.000 werkgevers via de NOW-regeling een tegemoetkoming in hun loonkosten aan. Het aanvragen en ontvangen van het voorschot was de eerste stap van het proces. Aanvragers moeten nu ook nog zelf de berekening aanvragen om het definitieve steunbedrag te bepalen. Landelijk hebben tot nu toe zo’n 60.000 werkgevers een definitieve berekening voor de eerste steunperiode aangevraagd. Ruim 79.000 (57 procent) hebben dit echter nog niet gedaan.

Risico op terugbetalen voorschot

Uit het onderzoek van het UWV blijkt dat ruim 60 procent van de werkgevers in de sector transport en logistiek de definitieve berekening nog moet aanvragen. Dat kan tot en met 31 oktober 2021 voor de noodsteun die werkgevers hebben ontvangen in de eerste steunperiode. Janet Helder, bestuurslid bij het UWV: ”Er is nog tijd. Maar werkgevers die geen aanvraag doen voor de definitieve berekening lopen het risico dat ze straks in de problemen komen. Dat willen we voorkomen. Dat we nu op slechts 37,4 procent zitten, is dus zorgwekkend.“

Drukte bij accountants en boekhouders

Werkgevers die een derden- of accountantsverklaring nodig hebben, hebben een aanvullend probleem. Helder: ”Het is momenteel ontzettend druk bij boekhouders en accountants. Daarom is het echt belangrijk dat werkgevers weten dat ze zélf in actie moeten komen en dat ze nu aan de slag moeten.“ Van de werkgevers die nog geen aanvraag hebben ingediend, geeft 44 procent aan nog bezig te zijn met het verzamelen van documenten of te wachten op de derden- of accountantsverklaring. Zo’n 15 procent zegt bewust te wachten. Maar 37 procent van de werkgevers onderneemt geen actie omdat ze niet voldoende ervan op de hoogte zijn dat ze zélf de definitieve berekening moeten aanvragen.

Hulp voor werkgevers

De definitieve berekening is nodig om te bepalen op welke definitieve tegemoetkoming een werkgever recht heeft. Daarvoor wordt gekeken naar de daadwerkelijke loonsom en het daadwerkelijke omzetverlies. Wat een werkgever moet doen om een definitieve berekening aan te vragen heeft het UWV op deze informatiepagina uiteengezet. Aan de hand van onder meer uitlegvideo’s, stappenplannen en simulatietools helpt het UWV werkgevers op weg. Daarnaast is het mogelijk om te bellen naar de UWV Telefoon NOW via 088 - 898 20 04. Het aanvragen van een definitieve berekening kan hier.

Meer weten?

Op onze website vind je de antwoorden op veelgestelde vragen over de NOW-regeling. Staat je vraag er niet tussen? Als lid van evofenedex kun je contact opnemen met de juristen van evofenedex via telefoonnummer 079 3467 346 of e-mail bedrijfsjuristen@evofenedex.nl. 

Rogier evofenedex
Contact

Vragen over corona?

Rogier helpt je graag verder