Demissionair minister Schulz: vrachttax #doehetniet

“Ik zal tot het laatst meegeven dat dit niet verstandig is.”

25-09-2017 In navolging op onze oproep aan de formerende partijen om de voorgenomen kilometerheffing voor het vrachtverkeer te heroverwegen, overgenomen door onder andere de NOS en Telegraaf, heeft evofenedex ook alle kamerleden en onderhandelaars individueel geïnformeerd over haar standpunt. De oproep werd vrijdag onderschreven door demissionair Minister Schulz.

De komende jaren loopt het vervoer over de weg en het spoor vast en is er onvoldoende budget gereserveerd om alle onderhoud en aanpassingen te kunnen realiseren, denk bijvoorbeeld aan het achterstallig onderhoud, zoals de Merwede-brug. Een extra heffing voor alleen het vrachtverkeer genereert extra inkomsten, maar leidt niet tot een betere bereikbaarheid en doorstroming.

Schrappen of onderzoeken

Daarom heeft evofenedex de regering verzocht deze maatregel uit het regeerakkoord te schrappen óf te onderzoeken voor alle weggebruikers. De zittende minister heeft de oproep van evofenedex in ieder geval ondersteund en reageerde met de boodschap: “Ik zal tot het laatst meegeven dat dit niet verstandig is.”

Niet wenselijk

Bovendien somde Schulz een lijst met argumenten op, waarom deze maatregel niet wenselijk is: de invoeringstermijn van een dergelijk nieuw systeem is lang, nieuwe technologieën hebben een groter effect, het is oneerlijk alleen het vrachtverkeer te laten betalen en het kan ongunstig zijn voor de economie.

Poll

Neem deel aam de poll onderaan deze pagina