Hoogleraar supply chain management Jack van der Veen wil bedrijven helpen met whitepaper

Leestijd: 2 minuten

2020 was een bijzonder jaar door de coronacrisis. Bedrijven die dachten alles op orde te hebben, werden totaal verrast, bijvoorbeeld omdat producten ineens niet konden worden geleverd. Volgens hoogleraar Jack van der Veen moeten bedrijven leren van de crisis om toekomstbestendig te worden. 

De coronacrisis zorgde er voor veel bedrijven voor dat zij ineens zonder onderdelen kwamen te zitten, omdat bijvoorbeeld schepen niet vertrokken uit Azië. De productie kwam daardoor in de knel en haastig gingen bedrijven op zoek naar andere wegen om toch te kunnen produceren. Productieketens werden zo - al dan niet tijdelijk - verlegd. Deze zogenoemde supply chains zijn door de crisis deels veranderd, maar volgens Jack van der Veen, die als hoogleraar de leerstoel Supply Chain Management van evofenedex bekleed aan de Nyenrode Business Universiteit, gaat dat nog niet ver genoeg.

Inspireren

Van der Veen legt momenteel de laatste hand aan de whitepaper over supply chain business models, die logistiek managers en supply chain managers moet inspireren om na te denken over de toekomst van de waarde van hun producten of diensten in een wereld die razendsnel verandert. “Het gaat mij erom dat mensen die nu een operationele functie hebben en dagelijks bezig zijn om alles weer bij de klant te krijgen, ook verder vooruit kijken. Zo’n hoogdynamische omgeving is vaak dodelijk voor innovatie. Als je namelijk elke dag moet presteren, kun je onmogelijk innoveren. Niet omdat je het niet kan en wil, maar omdat het ontbreekt aan energie en tijd. En dat moeten we doorbreken.”                                        

Jack van der Veen
Jack van der Veen: “Brexit, de klimaatcrisis, handelsoorlogen. Er komt veel op ons af.”

             

Lange-termijnvisie

Bedrijven, klein en groot, moeten volgens Van der Veen echt gaan nadenken over hun lange-termijnvisie. “Brexit, de klimaatcrisis, handelsoorlogen; er komt veel op ons af, maar er is ook veel meer mogelijk dankzij nieuwe technologieën en jonge, hoogopgeleide mensen. Wij zien in onze onderzoeken dat de interne processen in bedrijven al veel beter op orde zijn dan een jaar of vijf geleden, maar met externe partijen kan het echt nog veel beter. Deze crisis is een kans om dat te doen. Ik ken een voorbeeld van een automatiseringsproject waar al vier jaar over werd gesproken, maar door de crisis werd de beslissing om het te gaan uitvoeren ineens binnen week genomen.”

Duurzaamheid

Van der Veen denkt dat de coronacrisis helpt om ketens sneller transparant te maken. “We wisten voorheen vaak niet precies waar goederen waren, of waar ze vandaan kwamen. Dat is nu niet meer houdbaar. We moeten onze informatietechnologie inzetten om transparantie te verkrijgen. Daarnaast is duurzaamheid steeds belangrijker aan het worden in de keten. Wat is herbruikbaar en hoe kan het slimmer worden gemaakt en vervoerd? Zeker in de business-to-businessmarkt wordt duurzaamheid een steeds belangrijkere factor. Daar worden, dankzij deze crisis, goede stappen gezet. Maar de volgende crisis, de klimaatcrisis, gaat ons daarin nog verder helpen.”

De whitepaper ‘Supply Chain Business Models’ verschijnt medio 2021.Belangstellenden die de whitepaper direct in hun mailbox willen ontvangen kunnen zich hier aanmelden.