Ondernemers lijken kosten en tijdsduur verzuim te onderschatten

Leestijd: 5 minuten

25-10-2021  Vier op de tien leidinggevenden kennen de wet- en regelgeving voor ziekteverzuim niet of nauwelijks. Dertig procent van de mkb-bedrijven is zelfs niet verzekerd voor het verzuim van de werknemers of neemt geen arbodienstverlening af. Dit blijkt uit recent onderzoek van Nationale Nederlanden onder 1000 leidinggevenden.

Uit het onderzoek blijkt verder dat twintig procent van de ondervraagde leidinggevenden niet weet wat te doen wanneer een werknemer langer dan twee weken ziek is. Ter illustratie: een fikse burn-out leidt gemiddeld al tot 242 dagen verzuim. 

Uitval voorkomen

Opvallend genoeg zegt bijna driekwart van de managers geen behoefte te hebben aan (externe) hulp om uitval te voorkomen. Maar op het moment dat een werknemer daadwerkelijk uitvalt, besteedt een groot deel van de leidinggevenden de zaken wel graag uit aan een specialist, concludeert NN.

Toename ziektemeldingen Q1

In het eerste kwartaal van 2021 zag verzekeraar Interpolis een stijging van de langere verzuimduur. Een werknemer die zich ziek meldt, heeft vergeleken met vorig jaar 21 procent langer de tijd nodig om terug te keren op zijn werkplek. De oorzaak voor het langduriger verzuim: het vele thuiswerken.

Structureler

“Hoewel men minder last had van het griepseizoen, lijkt het erop dat de klachten bij personeel dat zich ziek meldt, structureler van aard zijn. En dat mensen er langer over doen om weer te herstellen”, zegt René Voets, directeur Bedrijven bij Interpolis. Volgens Voets zou het kunnen dat mensen die thuiswerken later aangeven dat ze zich ziek voelen en langer doorwerken voor ze kunnen gaan herstellen.

Noodzaak verzuimverzekering

Volgens de Baken Adviesgroep schatten Nederlandse werkgevers in dat een zieke werknemer het bedrijf per dag 143 euro kost. De werkelijke kosten liggen echter substantieel hoger, namelijk rond de 230 euro per dag. En wanneer iemand ziek is, moet de werkgever het loon van de werknemer doorbetalen. 

Verzuimcare

Leden met vragen over verzuim kunnen contact opnemen met de evofenedex-bedrijfsjuristen via 079 3467 346. evofenedex verzekeringen heeft exclusief voor haar leden de verzekering Verzuimcare ontwikkeld. Dit is een totaalpakket gericht op het voorkómen van verzuim, met een bescherming tegen de financiële risico’s van ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid.
 

Onze bedrijfsjurist Peter
Contact

Advies nodig of vragen?

Peter en de andere bedrijfsjuristen helpen je graag verder