10-12-2015  Handels- en productiebedrijven spinnen garen bij de almaar kelderende dieselprijs. Dit constateert verladersorganisatie EVO. Het afgelopen jaar daalde de prijs al zo’n tien procent vergeleken met vorig jaar en de prijs die ondernemers vandaag betalen, is in heel 2015 nog niet zo laag geweest.

Tarieven

Omdat veel handelaren en producenten de ontwikkelingen in de brandstofprijzen vastleggen in een zogenoemde dieselclausule, heeft de prijs aan de pomp in veel gevallen direct effect op de vervoerstarieven.

Vervoerskosten

De dalende dieselprijs is dus goed nieuws voor ondernemers in Nederland - van de schilder met een bestelbus tot en met de verfproducent, stelt EVO. Brandstofkosten vormen traditioneel een groot deel van de vervoerskosten, wat voor handelaren en producenten weer een kostenpost is in het totale productieproces.

Trendbreuk

Na jarenlange stijgingen, daalde de dieselprijs in 2014 plotseling. Deze trendbreuk zette zich in 2015 voort: de prijs kelderde met bijna tien procent. In de jaren daarvoor steeg de dieselprijs nog sterk, zoals bijvoorbeeld in 2012 (+8 procent) en 2011 (+14 procent). Vandaag bedraagt de dieselprijs 109,27 eurocent per liter exclusief btw en dat is vooralsnog de laagste prijs van dit jaar. Ter vergelijking: in 2014 bedroeg de gemiddelde dieselprijs 122,02 eurocent per liter.

Filedruk

Toch zijn er volgens EVO niet alleen maar positieve ontwikkelingen in het goederenvervoer over de weg. Zo nam de filedruk het afgelopen jaar weer toe, wat leidt tot extra kosten voor ondernemers. Zo kan de inzet van meer voertuigen noodzakelijk zijn om producten toch op tijd af te leveren.

Knelpunten

Vertragingen op de weg zorgen er ook voor dat producten te laat in de schappen liggen of het productieproces stil komt te liggen omdat onderdelen niet op tijd in de fabriekshal aankomen. Daardoor neemt de noodzaak voor investeringen in knelpunten op de Nederlandse wegen toe volgens EVO.

Tot 14 cent korting per liter

EVO-leden kunnen profiteren van een nog lagere dieselprijs met de EVO-Brandstofpas .Deze brandstofpas biedt tot 14 cent korting per liter bij alle 724 BP en Texaco-stations.

Verbruikt uw bedrijf meer dan 100.000 liter op jaarbasis? Dan biedt EVO grootverbruikoplossingen aan waarbij de korting meer dan 14 cent per liter kan worden. Thuispompbelevering is ook mogelijk.

Meer informatie over de EVO-Brandstofpas