"Digitalisering belangrijkste trend bij ketensamenwerking"

Vergis je niet in het onderhouden van alle gegevens en systemen

VMI ontwikkelt, produceert, verkoopt en installeert high tech-machines voor de banden-, rubber-, blik- en de farmaceutische en persoonlijke verzorgingsindustrie. Tim Preeker, manager supply department, stuurt een team van tien inkopers aan, dat verantwoordelijk is voor de inkoop voor alle goederen van VMI. Deze producten gaan vervolgens voor assemblage of verbruik naar productielocaties in Nederland, Polen of China of gaan direct naar klanten over de hele wereld.

Welke opleidingen heb je bij ons gevolgd?

“Ik ben in 2018 met een introducé mee geweest om een college te volgen bij Nyenrode Business Universiteit. De sfeer beviel me zo goed dat ik besloten heb om de collegereeks Supply Chain Management te volgen op Nyenrode. Zelf heb ik een achtergrond in Supply Chain Management, maar juist de toepassing van nieuwe technieken en concepten in het Supply Chain vak trok mijn aandacht. Tijdens de collegereeks werden nieuwe technieken, zoals blockchain, besproken waarbij ook praktische toepassingen worden gedeeld.”

Welke vaardigheden heb je nu nodig voor je functie?

“Tijdens mijn master in Supply Chain Management krijg je de theoretische vakken. Hoe zet je distributienetwerken op, hoe kun je de grootste efficiëntie behalen en wat is een optimaal bestelbeleid? Echter, vanuit mijn functie is het ook van groot belang communicatief vaardig te zijn om als verbinder te kunnen optreden. Supply Chain Management gaat over verbinden en elkaars processen begrijpen. Dat is toch echt iets wat je voornamelijk in de praktijk zult leren. Ook dit aspect komt terug in de collegereeks op Nyenrode. Je hebt te maken met relaties en wantrouwen of juist vertrouwen. Dit kan vreemde situaties opleveren. Het is dan fijn om toch vanuit de theorie te worden onderwezen over dit soort topics en te leren hoe andere organisaties hier mee omgaan.“

Welke trends en ontwikkelingen zie je binnen je vakgebied?

“Digitalisering is de belangrijkste trend. Wereldwijd zitten we inmiddels al op meer dan een miljoen orderregels. Er komt daarom een moment dat de hoeveelheid werk niet meer te verhapstukken is. IT-systemen die hierbij helpen, zijn de sleutel. Zorgen dat je alleen nog maar bezig bent met uitzonderingen en niet met het manueel verwerken van gegevens. De tijd die je hiermee vrijmaakt, kun je steken in de relatie. Maar vergis je ook niet in het onderhouden van alle gegevens en systemen die nodig zijn voor deze efficiënte afhandeling. Er zullen de komende jaren steeds meer functies ontstaan die gericht zijn op het onderhouden van de voorwaarden voor goed werkende systemen. Dat klinkt misschien als werkverschaffing, je kunt het dan toch net zo goed handmatig doen? Toch ben ik het hier niet mee eens; goede, digitaal verbonden systemen zorgen er voor dat er zo weinig mogelijk ruimte is voor twijfel en onduidelijkheid. En daar houden we van.”

Onze ledenadviseur Nanne
Contact

Vragen over supply chain management?

Nanne en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder