11-12-2020  Vanaf 1 januari 2021 is het in Frankrijk verplicht om op voertuigen (vrachtauto’s en voertuigen voor personenvervoer) met een maximaal toegelaten massa (MTM) van meer dan 3,5 ton een zogenoemde ‘dodehoeksticker’ aan te brengen op de zijkanten en de achterkant van het voertuig. Dit geldt voor voertuigen die in stedelijke gebieden rijden en dient ter bescherming van kwetsbare verkeersdeelnemers zoals fietsers en voetgangers. Deze verplichting geldt ook voor buitenlands gekentekende voertuigen.

In Nederland bestaat geen verplichting om de dode hoek te markeren. Maar mocht op een voertuig, vanwege de verplichting in een andere lidstaat, al een dode-hoekmarkering zijn aangebracht, dan wordt deze geacht in orde te zijn. Is dode-hoekmarkering niet conform de Europese regels, dan geldt er een gedoogperiode van twaalf maanden. Daarna dient deze markering conform de Europese of Franse richtlijnen te zijn.

Weerstand

Als gevolg van de enorme weerstand tegen dit besluit heeft de internationale wegvervoersorganisatie IRU verweer aangetekend bij de Europese Commissie om dit besluit terug te draaien.

Vertaling

Een niet officiële vertaling van het Franse decreet (decreetnummer 2020-1396 van 17 november 2020) en de aan deze sticker gestelde eisen is op de website van de Franse republiek gepubliceerd.

Stickers zijn eventueel te verkrijgen via onder andere de webshop van de Franse vervoersorganisatie AFTRI. Nadere informatie vind je op de volgende Franse websites:

www.interieur.gouv.fr/Actualites/Communiques/Mise-en-place-du-dispositif-de-signalisation-des-angles-morts-des-vehicules-lourds

www.securite-routiere.gouv.fr/reglementation-liee-la-route/reglementation-de-la-visibilite

dode-hoeksticker

Onze adviseur Mark
Contact

Vragen over vervoer?

Mark en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder