17-03-2015  Begin maart eindigde het ‘cruisen’ van twee heftrucks in een verlaten fabriekshal in het Belgische Mechelen met de dood van drie jongeren. Twee anderen kwamen met de schrik vrij. Filmpjes van het voorval verschenen op social media. Het onderzoek richt zich inmiddels ook op de eigenaren van de heftrucks en het gebouw. Het pand was niet afgesloten en de heftrucks stonden gebruiksklaar geparkeerd. De eigenaar zal aansprakelijk gesteld kunnen worden.

Gedrag

Jaarlijks zijn er nog altijd gemiddeld drie tot vier echt ernstige ongevallen met een heftruck die gebruikt wordt door onbevoegden. De gevolgen kunnen groot zijn, zowel voor de onbevoegde chauffeur als voor de ondernemer. 80 procent van de ongevallen met de heftruck is te wijten aan gedrag, of dat nu van de chauffeur is of van de overige magazijnmedewerkers. Voor management en teamleiders ligt hier een belangrijke taak.

Aandacht

Veiligheidsbewustzijn vermindert het aantal ongevallen en zorgt voor minder schade. En uiteindelijk dus voor kostenbesparingen in de organisatie. Investeren in de veiligheid van het magazijn leidt tot betere werkomstandigheden en tot minder incidenten. Wie de veiligheid op de werkvloer verder wil vergroten, vraagt nu het informatiepakket aan.