24-08-2016  Wie weinig weet van douaneprocessen, kan ervoor kiezen om dat over te laten aan een logistiek dienstverlener. Maar het is ook zeker een optie om de benodigde douanekennis zelf op te doen.

Een bedrijf dat doet aan import en/of export, moet beschikken over voldoende douanekennis. De steeds wisselende wet- en regelgeving vraagt continu aanpassingen van de douaneprocessen. Dit is een tijdrovend proces, waarop bedrijven niet zitten te wachten. Bedrijven die deze kennis (nog) niet in huis hebben, besteden dit in veel gevallen uit aan een logistiek dienstverlener. Maar is dit wel zo verstandig? Daarom deze week drie voordelen van het investeren in interne douanekennis.

1. Verantwoordelijkheid

Verladers zijn in de eerste plaats zelf verantwoordelijk voor hun in- en uitvoerprocessen. Het is daarom van belang dat bedrijven – ook al hebben ze (een deel van) hun douanezaken uitbesteed – een zekere mate van kennis in huis hebben om douaneprocessen te kunnen managen, tijdig risico’s te herkennen en actie te ondernemen.

2. Nieuwe Douane Wetboek Unie (DWU)

Sinds 1 mei is nieuwe douanewet (DWU) van toepassing. Dit is dan ook een goed moment om de douanekennis binnen de eigen organisatie op peil te brengen. Saillant detail is dat de medewerkers van de diverse inspectiediensten in deze ‘introductieperiode’ ook getraind worden. Het is van belang om voldoende kennis in huis te hebben om een goede gesprekspartner te kunnen zijn.

3. Afzetmarkten buiten de EU

Steeds meer bedrijven zoeken naar afzetmarkten buiten de EU. Zij krijgen dan ook te maken met de douane. Een goede scholing - zoals de opleiding Declarant - geeft medewerkers een goede basis om kennis te maken met douaneprocedures. Het kennen en het kunnen toepassen ervan zorgt ervoor dat de goederen doorstromen en dat er bijvoorbeeld niet te veel belasting wordt betaald.

Bedrijven die meer willen weten over de voordelen van douanekennis in huis kunnen terecht bij de EVO-opleidingsadviseurs via 079 3466 990 of per mail via opleidingen@evo.nl. Daarnaast biedt EVO bedrijven ook de mogelijkheid om te sparren met één van de EVO-adviseurs in de regio over douanedillema’s.