De West-Afrikaanse landen Guinée, Liberia en Sierra Leone zijn op de weg terug na de immense ebola-epidemie van enkele jaren terug. Samen met andere organisaties helpt evofenedex bij die wederopbouw.  Maarten ten Wolde van het ministerie van Buitenlandse Zaken doet verslag in een blog. 

24-03-2017  Een bijdrage leveren aan het economisch herstel van Guinée, Liberia en Sierra Leone. Dat was het doel van het ministerie van Buitenlandse Zaken, nadat deze landen de ebola-epidemie te boven waren gekomen. In 2013 behoorden Liberia, Sierra Leone en Guinee nog tot de snelst groeiende economieën in Afrika. De verschrikkelijke ebola-uitbraak maakte daar abrupt een einde aan. Duizenden mensen verloren hun leven en het functioneren van hele gemeenschappen werd verstoord. Bovendien kwamen de economieën van de landen volledig tot stilstand. Met steun van de internationale gemeenschap werd de epidemie overwonnen. Maar de economieën waren nog verre van hersteld.

Logistiek

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zich direct na het indammen van de epidemie sterk gemaakt voor een duurzaam economisch herstel. Tijdens de handelsmissie naar de drie landen die minister Ploumen in 2015 leidde, bleek dat er grote behoefte was aan Nederlandse expertise op het gebied van logistiek, transport, handel en douane. In januari 2016 werd daarom door evofenedex en STC-NESTRA (‘Netherlands Expert Group for Sustainable TRAnsport and Logistics’) een project gestart om deze behoefte te pakken.

Uitdaging

Het belangrijkste doel van het project was het versterken van de douane en de logistieke sector. Hoe beïnvloedt het handelen van een douanemedewerker het werk van iemand werkzaam in de logistieke sector en vice versa? Dit was een van de belangrijkste thema’s van de opleiding. In landen waarbij goed contact tussen de douane en het bedrijfsleven geen automatisme is, bleek dit een serieuze uitdaging. Samen met lokale organisaties is het gelukt om voor Guinée, Liberia en Sierra Leone een op maat gemaakte opleiding te ontwikkelen voor zowel douane- als logistiek personeel.

Nederland

Naast trainingen op locatie was een bezoek aan Nederland onderdeel van het opleidingstraject. Tijdens dit bezoek werden logistieke hubs en bedrijven bezocht die baat hebben bij een beter functionerende douane en logistieke sector in West-Afrika. Door de gelegde contacten profiteren zowel bedrijven in Nederland als bedrijven in Guinée, Liberia en Sierra Leone van het programma. Mede dankzij de professionaliteit van evofenedex en STC-NESTRA en een enorme bereidheid aan Afrikaanse kant om een efficiëntieslag te maken, is het programma een succes geworden.
Het douane- en logistieke programma dat door evofenedex en STC-NESTRA is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken is een mooi voorbeeld van samenwerking tussen de publieke en private sector en het laat zien hoe Nederland heeft bijgedragen aan de back to growth-strategie van Guinée, Liberia en Sierra Leone.

Maarten ten Wolde
Beleidsadviseur bij het ministerie van Buitenlandse Zaken