06-01-2015   De douane gaat op korte termijn handhavend optreden tegen veroorzakers van zogenaamde mismatches. Voordat de douane hiertoe overgaat, wordt eind januari eerst een voorlichtingsbijeenkomsten georganiseerd. Dit gebeurt in samenwerking met FENEX, EVO en de VNC. 

In Nederland moet voor alle goederen die gelost worden een ‘summiere aangifte voor tijdelijke opslag’ worden gedaan. Deze summiere aangifte wordt doorgaans gedaan door de cargadoor namens de gezagvoerder van het schip. Alle geloste goederen moeten vervolgens een opvolgende douanebestemming krijgen, bijvoorbeeld door ze te plaatsen onder de regeling ‘in het vrije verkeer brengen’ (invoer) of douanevervoer.

Regelmatig fout

Toezicht of alle goederen een opvolgende douanebestemming hebben gekregen, vindt achteraf plaats met behulp van een geautomatiseerde afschrijvingsmodule. Voor dit toezicht is het van groot belang dat de summiere en de opvolgende aangifte automatisch aan elkaar kunnen worden gekoppeld. Dit gaat regelmatig fout. In dat geval is sprake van een mismatch.

Informatiefolder

De douane heeft hier samen met FENEX, EVO en de VNC aan de hand van een informatiefolder eerder al aandacht voor gevraagd (zie bijlage). In deze folder staat onder andere beschreven welke problemen mismatches veroorzaken en hoe deze te voorkomen zijn.

Drastische aanpak

Deze (vrijblijvende) oproep leidde echter niet tot het gewenste resultaat. Om die reden kiest de douane nu voor een meer drastische aanpak.

Aanmelden

Voordat de douane hiertoe overgaat, organiseert zij eerst een voorlichtingsbijeenkomst. Dit gebeurt in samenwerking met FENEX, EVO en de VNC. Deze bijeenkomst vindt plaats op dinsdag 27 januari aanstaande in Rotterdam (van 13.00u tot 14.45u en van 15.00u tot 17.00u). Wilt u gebruik maken van deze mogelijkheid, meldt u dan snel aan via douane.drh.bcp@belastingdienst.nl.