Douane heeft nieuwe werkwijze voor keurgoederen

Containers die onder deze regeling vallen worden niet langer voorzien van Douaneverzegeling

05-11-2019  Sinds 4 november mogen alle containers worden vervoerd, van de terminal naar het keurpunt, met de veterinaire zegel die door het land van verzending is geplaatst. De Douane zal deze containers dan ook niet langer voorzien van een Douaneverzegeling.

Dit veterinaire zegelnummer staat vermeld op het gezondheidscertificaat en kan daardoor bekend zijn bij de belanghebbende. Als de chauffeur voor vertrek van de terminal naar het keurpunt vaststelt dat het nummer van de veterinaire verzegeling op de container niet overeenkomt met dat op het certificaat, of vaststelt dat dit zegel niet aanwezig dan wel verbroken is, moet hij contact opnemen met het Centraal Werkpunt van de Douane. Die zal in dat geval een Douaneverzegeling aanbrengen.

Door de verandering in de werkwijze voor het overbrengen van te keuren goederen door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) mag in alle gevallen op het keurpunt in de MID-melding de code IM4 worden gebruikt. Hiervoor wordt punt 3 van de Handleiding MID aangepast.

Twee verschillende werkwijzen

Tot voor kort bestonden er twee verschillende werkwijzen voor goederen die aangegeven waren in de regeling invoer en die gekeurd moesten worden op een keurpunt door de NVWA. Bedrijven die een afspraak hadden gemaakt met de afdeling Aangiftebehandeling van de Douane mochten onder geleide van het veterinaire zegel hun container vervoeren van de terminal naar het keurpunt. Om die reden mochten deze bedrijven bij de MID-melding de code IM4 gebruiken.

Bedrijven die deze afspraak niet hadden, moesten hun container door de Douane op de terminal laten verzegelen voordat deze vervoerd mocht worden van de terminal naar het keurpunt. Bij de MID-melding moest je in dit geval de code FWV gebruiken.

Onze ledenadviseur Alice
Contact

Vragen over internationaal ondernemen?

Alice en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder