Douane houdt miljoen ‘fidget spinners’ tegen

De douane heeft afgelopen maand bijna een miljoen stuks 'fidget spinners' tegengehouden. De hebbedingetjes waren afkomstig uit China en Hong Kong en waren niet conform de vereisten.

Fidget spinners zijn momenteel een rage op speelplaats en in kantooromgevingen. Speelgoed moet een serie- of modelnummer en een naam en contactadres van de fabrikant en de importfirma hebben. Daarnaast moet ook een volledig contactadres en de naam van de importfirma op het product of ernaast voorkomen. Alle bijgaande waarschuwingen en gebruiksaanwijzingen moeten opgesteld zijn in de taal van het gebied waar het product op de markt komt. Het speelgoed moet verder een voorgeschreven CE-label dragen vóór het op de markt komt en de fabrikant en de invoerder moeten de conformiteit van het speelgoed kunnen bewijzen. Die voorschriften waren hier niet gevolgd. De in beslag genomen spinners zullen, op kosten van de verkoper, teruggestuurd worden.

Nieuwe douane-eisen

evofenedex wijst haar leden ook op het feit dat er vanaf 1 juli nieuwe eisen voor douanevertegenwoordiging gelden. De nieuwe douane-eisen gelden niet alleen voor logistiek dienstverleners en (douane-)expediteurs die aangiften voor niet verbonden derden doen. Ook de afdeling die binnen een concern de aangiften verzorgt voor andere zustermaatschappijen moet aan die eisen voldoen. Bekijk de belangrijkste verschillen.

Bekijk de belangrijkste verschillen

Gratis naar de Dag van de Declarant

Met de correcte afhandeling en het foutloos volgen van de douaneprocedures bespaart een onderneming op jaarbasis flink wat kosten. Het voorkomt vertragingen in de afhandeling van im- en exportzendingen en negatieve belastingen en heffingen. Op het gebied van douane heeft evofenedex tal van opleidingen, van beginnende declarant en specialistische declarant tot een manager customs & trade affairs. Cursisten die zich vóór 1 augustus inschrijven voor de Vakopleiding Declarant of de opleiding Import Export Specialist krijgen gratis toegang tot de Dag van de Declarant (t.w.v. € 399,-). 

Onze ledenadviseur Alice
Contact

Vragen over internationaal ondernemen?

Alice en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder