02-06-2016  De Nederlandse douane heeft opnieuw een nieuwsbrief gepubliceerd over AGS. Hierin staat belangrijke informatie over de gefaseerde overgang van het oude aangiftesysteem voor uitvoer DSU naar het nieuwe aangiftesysteem AGS.

Fase 3 

De douane begint binnenkort aan de volgende aansluitfase. Het gaat om fase 3 (middelgrote uitvoeraangevers). De douane doet dit na overleg met koepelorganisaties, waaronder EVO en Fenedex, als blijkt dat AGS uitvoer zonder problemen wordt gebruikt door de 34 bedrijven uit fase 1 en 2. Op dit moment doen deze bedrijven uitvoeraangiften met een zo breed mogelijk pakket aan goederen en regelingen. Hierbij zijn nog geen noemenswaardige problemen opgetreden.

Testen

Het aantal aangiften wordt nu opgevoerd om te testen of AGS uitvoer ook grote hoeveelheden aankan. Voor het einde van het jaar moeten alle aangevers zijn aangesloten op AGS. Na fase 3 volgen nog fase 4 (grote uitvoeraangevers) en 5 (kleine uitvoeraangevers).

Bericht

Alle bedrijven hebben van de douane een bericht gehad over de fase waarin zij zijn ingedeeld. Op het moment dat fase 3 van start gaat, krijgen zij een e-mail van de douane. Daarin staat informatie over de weken waarin zij op AGS uitvoer moeten aansluiten. Bedrijven moeten dit moment afstemmen met hun softwareleverancier.

Noodprocedures

De noodprocedures zijn aangepast en gepubliceerd op de website van de douane. Voor bedrijven geldt een overgangsregeling. Vanaf 1 juli kunnen alleen nog de nieuwe noodprocedures worden gebruikt.