Douanezaken efficiënt regelen? Docent Theo helpt je erbij

Soms kun je veel geld besparen met een procedure, soms juist niet.

13-02-2019  De omvang van de wereldhandel vermindert volgens docent Theo Jacobs, gespecialiseerd in douanezaken, voorlopig niet. Wel gaan goederenstromen zich verplaatsen en worden er nieuwe handelsovereenkomsten gesloten. Deze dynamiek maakt het werken met douanezaken interessant.

Hoe ben je dit vak ingerold?

“Ik ben mijn carrière begonnen als molenaar bij een meelfabriek en vervolgens overgestapt naar de douane. Na een aantal jaar vroegen ze mij om medewerkers te gaan trainen. Ik ontdekte dat ik het overdragen van kennis ontzettend leuk vond en besloot dan ook om mij verder te ontwikkelen als docent. Dankzij mijn ervaring in zowel het bedrijfsleven als de douane kan ik de materie van twee kanten bekijken en dat is heel waardevol."

"Ik geef leerlingen ook altijd mee dat ze bij twijfel over een keuze of procedure niet moeten schromen een casus voor te leggen aan de douane. Zo ontstaat er vertrouwen en voorkom je later problemen. Ik benadruk daarbij ook altijd dat voorkomen moet worden dat een aangever of opdrachtgever in een later stadium voor onaangename verassingen  komt te staan. Mijn lessen kenmerken zich door tweerichtingsverkeer. Namelijk niet alleen zenden, maar ook ontvangen. Uit de interactie met cursisten haal ik mijn energie.”

Wat maakt het douanevak interessant?

“De diversiteit. Het is niet alleen maar aangifte doen en wegwezen, het gaat om veel meer. Het doel is uiteindelijk om goederen zo efficiënt mogelijk in- of uitgevoerd te krijgen. Soms kun je heel veel geld besparen met een bepaalde procedure, soms juist niet omdat de kosten daarvan hoger zijn dan de baten. Zo kan een douane-entrepot aantrekkelijk lijken, want je hoeft dan geen invoerrechten te betalen tijdens de opslag. Maar hier zijn ook extra werk en kosten mee gemoeid. Wegen de kosten  op tegen de baten? Ook bij oorsprong doet zich zoiets voor. Waar in de wereld laat ik mijn producten maken? Kan ik dan een voordeliger tarief toepassen? Dat zijn voorbeelden van strategische beslissingen waar heel veel geld mee gemoeid is.”

Welke trends en ontwikkelingen zie je in jouw vakgebied?

“De digitalisering zet door en dat betekent dat de uitwisseling van informatie in de toekomst sneller gaat en ook veel gedetailleerder is. Informatie die je nu nog op verschillende plaatsen moet zoeken, heb je dan direct beschikbaar. Maar dat betekent ook dat er sneller fouten naar boven komen. Als de hele logistieke keten digitaal is, dan zie je meteen dat het brutogewicht op de aangifte afwijkt van dat op de vrachtbrief. Dit roept vragen op van instanties en zorgt dus voor vertraging."

"In de toekomst moet er nauwgezetter gewerkt worden en moet de kwaliteit verder omhoog. Jaren terug werd er voor gewaarschuwd dat 3D-printen ervoor zorgt dat goederenstromen gaan opdrogen. Op dit  moment is dat nog niet zichtbaar, dus op de middellange termijn verwacht ik geen gigantische veranderingen. Op langere termijn? Dat is een vraagteken maar zowel het bedrijfsleven als de overheid zal altijd rekening met veranderingen moeten houden.”

Wat maakt het leuk om docent te zijn?

“Ik heb het voordeel dat ik docent ben over de gehele leerlijn, van ‘Basisopleiding declarant’ tot ‘Manager Customs and Trade Affairs’. Je ziet mensen groeien in de cursus en in hun functie. Dat ik daar aan kan bijdragen is de kers op de taart. Ook vind ik het mooi als ik zie dat mensen echt geïnteresseerd raken in het vak. Zo had ik laatst iemand in de cursus ‘Basisopleiding declarant’ die uit een heel ander werkveld kwam. Nog voordat hij examen deed, had hij een nieuwe baan bij een grote logistieke dienstverlener. Zo enthousiast was hij. Dat maakt mijn vak prachtig.”

Vraag gratis de opleidingengids aan

In onze gloednieuwe opleidingengids is de feedback van cursisten, waaronder de wens om meer tijd voor praktijk in de opleidingen te plannen, terug te zien. Ook vertellen Theo en andere docenten over hun praktijkervaring en hoe zij die gebruiken in de opleiding. We helpen je bij het maken van de juiste keuzes en denken ook graag mee bij het verbeteren van je logistieke en internationale operatie.

Onze opleidingsadviseur Justin
Contact

Hulp nodig bij het kiezen van een opleiding?

Justin en de andere opleidingsadviseurs helpen je graag verder