Wat is het verschil tussen oorsprong en herkomst?

Leestijd 2 minuten

19-3-2021  Het aantonen van preferentiële oorsprong blijft voor veel ondernemers een heet hangijzer. De vragen over dit onderwerp blijven dan ook binnenstromen bij onze ledenservice. Bijna altijd is brexit de aanleiding. Wanneer een bedrijf preferentiële oorsprong aantoont voor zijn producten, worden geen invoerrechten geheven bij handel met het Verenigd Koninkrijk. Dit kan veel geld schelen.

Hieronder vind je twee informatieve artikelen en kun je je aanmelden voor ons nieuwe webinar ‘Brexit, oorsprong en REX’ op donderdag 1 april.

Het verschil tussen oorsprong en herkomst

Voor goederen van preferentiële oorsprong uit bepaalde landen zijn lagere tarieven vastgesteld; de zogeheten preferentiële tarieven. Herkomst en oorsprong, wat is het verschil? In deze context staat herkomst voor het land waar de goederen het laatste in het vrije verkeer verbleven. We noemen dit ook de status van een product. Met oorsprong wordt aangegeven waar een product geproduceerd is. Goederen zijn van oorsprong uit een bepaald land of een gebied als de goederen daar geheel zijn verkregen of toereikend zijn bewerkt en/of verwerkt. Oorsprong is bepalend voor preferentiële tarieven, herkomst niet. Lees hier meer over Herkomst en oorsprong.

Preferentiële oorsprong en Mededeling 12

Onlangs beantwoordde de ledenservice van evofenedex een vraag van een bedrijf dat goederen importeert uit het Verenigd Koninkrijk. Zij hebben nog weinig ervaring met het aantonen van preferentiële oorsprong en weten niet goed hoe ze de lay-out moeten gebruiken, die vermeld staat in Mededeling 12. In dit artikel lees je het antwoord.

Webinar – Brexit, oorsprong en REX

Tijdens dit webinar neemt onze oorsprongsexpert de regels met je door. Met de opgedane kennis kun je bepalen of en zo ja hoe je kunt profiteren van vrijstelling van invoerrechten. Ook is er ruimte voor vragen. De webinars over dit onderwerp op 3 en 17 maart waren snel vol. Om ondernemers te ondersteunen organiseren wij een derde sessie met dezelfde inhoud.
 

Peter
Contact

Vragen over de brexit?

Peter helpt je graag verder