Drie misvattingen bij bestelautorijders

evofenedex aanwezig op Bestelauto Expo 2018

26-10-2018  “Ik hoef mij niet te houden aan rij- en rusttijden wanneer ik een bestelauto gebruik”. “Rijverboden in het buitenland gelden alleen voor vrachtauto’s”.  “Ik ben niet aansprakelijk als mijn medewerker de bedrijfsauto toch privé gebruikt”. Dit zijn drie misvattingen die de ledenadviseurs van evofenedex helaas regelmatig horen.

Marjolein Maas, ledenadviseur : “Ondanks dat een gebruiker van een bestelauto geen code 95-nascholingsverplichting heeft en met een B-Rijbewijs vrijwel probleemloos een forse bestelauto kan rijden, is er toch nog veel wet- en regelgeving rondom het gebruik van een bestelauto”.

4.400 euro boete

Dan duidt Maas bijvoorbeeld op situaties waar een tachograafplicht van toepassing is op de bestelauto.  “Als er een aanhangwagen aan een bestelauto wordt gekoppeld, kan het totaalgewicht van 3500 kg overschreden worden en is de tachograafplicht van kracht. Wanneer de bestuurder hier niet aan voldoet, kan de boete oplopen tot 4.400 euro. Maar er zijn bepaalde vrijstellingsmogelijkheden. In Duitsland is er op het vlak van de tachograafplicht weer andere wetgeving dan in Nederland, dus dat veroorzaakt extra verwarring. En ook voor bestelautogebruikers zijn de rij- en rusttijden van toepassing”, verduidelijkt Maas.

Om bedrijven beter te informeren over alle risico’s van de wet- en regelgeving is evofenedex aanwezig met een interactieve informatie-sessie op de beurs Bestelauto Expo 2018, op 13 en 14 november in Houten. Ook hebben we een eigen beursstand. Geïnteresseerden kunnen hier vragen stellen over alle zaken die gerelateerd zijn aan de bestelauto.

Onderzoek elektrische bestelauto

Eén van de sprekers op de beurs is onze beleidsadviseur Pieter Schaik, die nader zal ingaan op het onderzoek naar elektrische bestelauto’s, zoals wij dat begin dit jaar onder het bedrijven in het mkb hebben uitgevoerd. Daaruit kwam naar voren dat bijna de helft van de ondernemers in het Nederlandse midden- en kleinbedrijf binnen nu en vijf jaar één of meer elektrische bestelauto’s wil hebben rijden.

Gratis deelname

Op dinsdag 13 en woensdag 14 november 2018 in Expo Houten ontmoet de bestelautowereld een brede doelgroep zoals zzp’ers, mkb’ers, fleetowners en diverse automotive-managers uit de sector. Deelname aan de Bestelauto Expo is gratis, parkeren eveneens en aanmelden is nog mogelijk.

Onze adviseur Mark
Contact

Vragen over vervoer?

Mark en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder