skipToContentskipToFooter

Stemming in financiële wereld is behoorlijk omgeslagen

18-03-2021 De Amerikaanse dollar begon bijna een jaar geleden aan een flinke glijvlucht. De munt wordt steeds minder waard omdat de valutawereld zich schrap zet voor een flinke stijging van de Amerikaanse staatsschuld. Er zijn echter drie zaken die voor een omslag kunnen zorgen.

Half maart 2020 kreeg je nog bijna 94 eurocent voor je US-dollar. Begin dit jaar was diezelfde dollar nog maar iets meer dan 80 eurocent waard. Deze verschuiving weerspiegelt veel meer de zwakte van de Amerikaanse munt, dan de kracht van de euro. Behalve met een minder overtuigend economisch herstel dan in de Verenigde Staten (VS), worstelt Europa namelijk ook met de gevolgen van de brexit. Bovendien verliest de dollar ook terrein ten opzichte van andere valuta’s, zoals de yen en het Britse pond. Die terugval heeft verschillende oorzaken.

Stemming omgeslagen

Een belangrijke reden van de terugval is de verkiezingszege van Joe Biden. Al tijdens zijn campagne maakte de nieuwe president er geen geheim van dat hij flink de portemonnee wil trekken om de economie van de VS een impuls te geven, verouderde infrastructuur op te knappen en de omslag te maken van fossiele brandstoffen naar groene energie. De Amerikaanse staatsschuld loopt door al die maatregelen naar schatting op richting 40.000 miljard US-dollar in 2030. Dit vooruitzicht maakt sommige partijen wat terughoudender om hun vermogen in dollars aan te houden. Ook speelt mee dat de stemming in de financiële wereld behoorlijk is omgeslagen. Toen de COVID-19-onrust in maart vorig jaar een hoogtepunt bereikte, was de dollar populair als relatief veilige vluchthaven. Nu beleggers weer meer risico durven te nemen, heeft deze munt flink aan aantrekkelijkheid ingeboet.

Verrassing?

Het is uiteraard niet vanzelfsprekend dat de stemming op financiële markten heel 2021 goed blijft. Een belangrijke les van vorig jaar is immers dat een grote verrassing altijd in een klein hoekje zit. Maar ook zonder een nieuwe virusuitbraak of ander schokeffect, kan het marktsentiment omslaan. Bijvoorbeeld omdat de COVID-19-vaccinatie minder snel verloopt of minder effectief is dan gehoopt. Of omdat de winstcijfers over het eerste kwartaal straks tegenvallen. Een marktschok kan allerlei verschillende oorzaken hebben. Maar in de valutawereld is de reactie bijna altijd hetzelfde: veilige havens zoals de dollar en Zwitserse frank gaan omhoog.

Inflatiegevaar

Naast onrust op financiële markten, kan ook een oplopende Amerikaanse inflatie de dollar een duw in de rug geven. Naast het aanjagen van de werkgelegenheid, heeft de Federal Reserve namelijk als belangrijkste doel de inflatie op een niveau van circa twee procent te houden. Een te hoge inflatie kan voor onrust zorgen omdat mensen de koopkracht van hun salaris en inkomen dan relatief snel zien teruglopen. De belangrijkste wijze om een oplopende inflatie te beteugelen, is het verhogen van de rente. En als de Amerikaanse rente stijgt, wordt het weer aantrekkelijker vermogen in dollars aan te houden. Dat geldt zeker als de rente in andere regio’s zoals Europa níet omhooggaat.

Olie geeft doorslag

De ontwikkeling van de Amerikaanse inflatie laat zich een stuk makkelijker voorspellen dan de komst van een mogelijk financiële schok. Dit geldt helemaal voor het bepalen van het moment waarop inflatie een probleem kan worden. In dit opzicht kun je alvast een kruis op de kalender zetten bij 12 mei. Op die dag komen in de VS de inflatiecijfers over april naar buiten. Een groot verschil met vorig jaar is dat een vat olie toen bijna gratis was. Omdat de vraag door de COVID-19-uitbraak bijna helemaal wegviel, kon je al een vat Brent-olie kopen voor iets meer dan 15 US-dollar. Nu is datzelfde vat ongeveer vier keer zo duur. Alleen al dit olie-effect kan de Amerikaanse inflatie opstuwen tot boven de drie procent.

Economische boost

Naast een financiële schok en een oplopende inflatie, kan ook een sterke groei van de Amerikaanse economie leiden tot een hogere dollarkoers. Wanneer consumenten en bedrijven meer gaan uitgeven, leidt dit namelijk ook tot stijgende (belasting)inkomsten voor de overheid. In dat geval ligt het begrotingstekort in 2021 een stuk lager dan de 2300 miljard dollar waar de VS nu op af lijken te stevenen. Dat enorme bedrag is overigens geen record. Als gevolg van de enorme stimuleringsmaatregelen lagen de overheidsuitgaven vorig jaar maar liefst 3000 miljard dollar hoger dan de inkomsten. Voorlopig ziet het er overigens vrij goed uit voor de Amerikaanse economie. Economen houden rekening met een groei van ruim drie procent.

Dollarvoordeel

Een dalende dollarkoers is in 2021 dus een stuk minder vanzelfsprekend dan veel berichten doen geloven. Voor bedrijven die zakendoen met de VS, is dat een belangrijk inzicht. De geschiedenis leert namelijk dat de Amerikaanse munt soms razendsnel kan opveren. In mei 2014 schoot de dollar bijvoorbeeld binnen tien maanden met meer dan dertig procent omhoog ten opzichte van de euro. In plaats van je in slaap te laten sussen door de recente dollardaling, is het dus verstandiger eens goed te kijken hoe jouw valutarisico’s zijn afgedekt en of je misschien zelfs je voordeel kunt doen met de schommelingen van de Amerikaanse munt.

Dit artikel is geschreven door valutaexpert Joep Backx van WorldFirst. Begonnen in Londen, heeft hij al vele jaren ervaring in de valutawereld. Hij is nu verantwoordelijk voor de groei van WorldFirst in Nederland en Europa. Het artikel is ook verschenen in globe, het vakmagazine voor internationaal ondernemen.