03-06-2016  Het Duitse Fraunhofer Institut für Materialfluss und Logistik heeft een 3D-geprinte drone voor magazijnwerk ontwikkeld. Deze ‘Bin:Go’ rolt en zweeft door het magazijn en neemt kleine artikelen in een korf mee naar het orderverzamelstation.  Het onderzoeksinstituut toonde de drone op de Cemat, de vakbeurs voor magazijntechniek die deze week in Hannover heeft plaatsgevonden.

Lithium-ion

De Duitse Berufsgenossenschaft Handel und Warenlogistik, de instelling die uitkeringen na arbeidsongevallen verzekert heeft op de beurs laten weten dat een technische commissie aan richtlijnen werkt voor het veilig werken met heftrucks met lithium-ionbatterijen.  De tractiebatterijen zijn veilig te gebruiken, maar specialisten buigen zich over de risico’s.

Apps

In het beheer van intern transport gaan apps een rol spelen. Ze waren er al om karakteristieken zoals rijsnelheden van heftrucks in te stellen, nu wordt het serieus gereedschap voor vlootbeheerders. Jungheinrich en Still gebruikten de beurs voor introductie van hun apps, waarvan er enkele gratis zullen zijn en andere, met meer informatie in de diepte, als betaald abonnement beschikbaar zullen komen.

Automatische trucks

Tijdens de Cemat waren veel merken aanwezig met automatische heftrucks en stapelaars. Voor het eerst waren er ook Chinese aanbieders. Hangcha en Xilin demonsteerden automatische versies van hun elektrische pallettrucks en stapelaars.

Over lijnen rijden

Duidelijk werd dat de aanbieders van automatische voertuigen in Hannover de Duitse industrie willen bereiken. De 'oude' techniek is terug waarbij automatische trekkers en transportrobots lijnen op de vloer volgen. Het is betrekkelijk goedkope techniek voor situaties met vaste routes, viel te beluisteren bij de Nederlandse producent Movexx, een van de vele aanbieders op de beurs.

Concurrentie

Bij de heftrucks was het de Italiaanse procent Carer die publiek en concurrenten naar de stand wist te trekken. De nieuwe elektrische heftruck met een hefcapaciteit van 8 ton (op 900 mm lastzwaartepunt) en twee zijwaarts wisselbare batterijen moet volgens de standbemanning vooral de positie van Linde in industriële toepassingen concurrentie aan doen.

Regen

Het buitenterrein van de beurs kreeg regelmatig hevige regenbuien te verwerken. Tussen de buien door scheen de zon en konden bezoekers onder meer kennis maken met de volledig elektrische terminaltrekker die Terberg voor distributiecentra heeft ontwikkeld.

In de komende uitgaven van EVO Logistiek en EVO Magazine meer over deze vakbeurs.