13-09-2016  Tijdens het drukbezochte EVO congres Trends in Warehousing, vandaag in Zoetermeer, werd de zogenoemde Code Gezond en Veilig Magazijn gepresenteerd. Deze code heeft als doel het aantal bedrijfsongevallen terug te dringen. In Nederlandse magazijnen gebeuren jaarlijks zo’n 1500 ernstige ongevallen, waarvan gemiddeld zeven met dodelijke afloop.    

Verandering centraal

Tijdens het congres stond het thema verandering centraal. Hoe kun je omgaan met veranderingen in een organisatie en hoe krijg je je medewerkers mee naar een veilig en efficiënt magazijn. Keynote-speakers legden uit wat veranderingen doen met de mens en bespraken concrete voorbeelden.

Het primaire proces

“Organisaties richten zich vaak eens en vooral op zaken die beheersbaar lijken”, aldus dr. Jop Groeneweg, Cognitief psycholoog en veiligheidsexpert tijdens zijn passievolle keynote. “Geen helm op, niet vasthouden aan de leuning etc. Dit is natuurlijk niet onbelangrijk. Maar het blijft een focus op wat verkeerd is gegaan. De wezenlijke kwestie is een andere. Namelijk: hoe is het gesteld met het primaire proces?”

Vol tips

Aan het einde van de dag werd de code gepresenteerd. Deze staat vol tips om het magazijn veiliger en gezonder te maken. Wat zijn precies de risicoplekken (zoals kruisingen, loop- en rijpaden en stellingen) en hoe verklein je de risico's hiervan? Maar ook tips over het ophangen van spiegels en lichtplannen voor een beter zicht en het dragen van veiligheidsschoenen en het omdoen van gordels. De kern is kortom: alleen het dragen van een geel hesje is onvoldoende

Initiatiefnemers

Onder de partijen die vandaag het startschot voor de Code gaven, zijn behalve initiatiefnemers EVO en BMWT, MKB Nederland, TNO, TLN, NVG, het Verbond van Verzekeraars en diverse bedrijven en opleiders. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ondersteunt het initiatief.