24-04-2012  De ANWB verwacht op donderdag 26 en vrijdag 27 april een drukke spits door het begin van de meivakantie, die duurt van 28 april tot en met 6 mei. Er gaan ongeveer 1,8 miljoen Nederlanders op vakantie, waarvan iets meer dan de helft in eigen land blijft. Frankrijk staat bovenaan als favoriet vakantieland, gevolgd door Duitsland en België.

Files

De drukte begint vrijdag rond het middaguur. Daarna neemt het aantal files snel toe op onder meer de A1 Amsterdam-Hengelo, A12 Den Haag-Duitse grens, A28 Utrecht-Zwolle en op de A50 Apeldoorn-Eindhoven. Op de A12 Duitse grens richting Utrecht is het extra druk door Duitse toeristen en bij mooi weer zal er veel vertraging ontstaan op de doorgaande wegen richting de Zeeuwse kust. Rond 20.00 uur zijn de wegen weer filevrij, verwacht de ANWB.

Koninginnedag

Maandag 30 april bezoekt de koninklijke familie Rhenen en Veenendaal. Beide centra van deze gemeenten zijn dan met de auto onbereikbaar. Dat geldt ook voor het centrum van Amsterdam en Utrecht vanwege de drukbezochte vrijmarkten.

Dag van de Arbeid

Dinsdag 1 mei, de Dag van de Arbeid is een nationale feestdag. Dat zorgt in België, Frankrijk en Duitsland voor veel verkeer op de weg.

België, Frankrijk en Duitsland

In België is de E40 Brussel-Oostende het grootste knelpunt. In Frankrijk is er meer verkeer onderweg naar het zuiden en de Alpen. In Duitsland wordt het druk rond Hamburg, Berlijn en in de deelstaat Brandenburg.