Handelsmissie naar VAE en Expo 2020 bevestigt Nederlandse keuzes voor focus op voedsel, water en energie met logistiek als enabler

Leestijd 5 minuten

05-11-2021  “Als ondernemersvereniging hebben evofenedex en Dubai veel gemeen: zo willen wij allebei een knooppunt van internationale handel en logistiek zijn. Afgelopen dagen heb ik gezien dat deze hub hier prima toe in staat is, wat onze leden allerlei kansen biedt. Na corona groeit de economie weer hard en wordt de hubfunctie verder uitgebouwd”, aldus Bart Jan Koopman, die evofenedex deze week vertegenwoordigde op de handelsmissie naar Expo 2020 Dubai en de Verenigde Arabische Emiraten.

Vanuit Dubai zijn veel snelle-groeilanden met 4 tot 8 uur vliegen tegenwoordig dichterbij dan ooit. “Niet alleen het Arabisch schiereiland, ook Pakistan, India, Oost- en Noord-Afrika zijn gemakkelijk binnen die 4 uur te bereiken, wat veel groei-impulsen oplevert. Ook andere Aziatische landen zijn zeer goed te bereiken”, vertelt Bart Jan Koopman. “De hubfunctie is er traditioneel voor grondstoffen. Naast olie en gas, worden nu ook diamanten, koffie, thee en suiker breed verhandeld in Dubai. De laatste jaren probeert de regering van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) meer delen van de waardeketen in het land zelf te krijgen. Goede logistiek is cruciaal voor dit proces, wat Nederlandse experts allerlei kansen biedt voor nieuwe handelsmogelijkheden.”

De bevolking van de VAE groeit eveneens. Doordat veel buitenlandse bedrijven zich vanwege de ease of doing business in het land vestigen, naar schatting jaarlijks rond de 2000, tellen steden als Dubai en Abu Dhabi veel expats. Bart Jan: “Dat betekent vooral in de stedelijke gebieden een grote vraag naar extra infrastructuur, wat kansen biedt voor Nederlandse ondernemers. Zo had de medeoprichter van de Hardt Hyperloop uit Delft tijdens onze handelsmissie niet te klagen over belangstelling voor zijn innovatie. Eigen bezoeken aan onder meer Dubai Ports World en vrachtluchtvaartmaatschappij Emirates SkyCargo, en gesprekken in een van de free zones hebben mij geleerd dat de Nederlandse kennis en expertise op logistiek gebied zeker de nodige kansen biedt.”
Tekst loopt verder onder beeld.Dubai biedt tal van kansen voor logistiek en handel

Containercrisis bottleneck

Vanuit het perspectief van evofenedex zegt Bart Jan tijdens de handelsmissie weer eens bevestigd te hebben gekregen dat het tekort aan containers en de huidige torenhoge prijzen momenteel een belangrijke bottleneck zijn voor importeurs, exporteurs en productiebedrijven die hun grondstoffen, halffabricaten en eindproducten buiten Europa inkopen. “Dit zet de marges en leveringsbetrouwbaarheid verder onder druk. Daarnaast heb ik de hypothese dat de wereld zich, ook op logistiek gebied, in diverse blokken ontwikkelt, in Dubai bekrachtigd gekregen. De landen van de Europese Unie en die van de Gulf Cooperation Council zijn daarbij een goed voorbeeld van twee regio’s met de nodige parallelle uitdagingen. Ook Nederland met Rotterdam en de VAE met Dubai, de grootste Arabische containerhaven, hebben alleen daarom al veel gemeen. De noodzaak van energietransitie is daarvan een goed voorbeeld.”

Eigen voedselproductie vergroten

Centraal op de handelsmissie stond het bezoeken van Expo 2020 in Dubai, de 35e universele wereldtentoonstelling. Onder het motto Connecting Minds, Creating the Future staat het creëren van brede welvaart hier nu een halfjaar lang centraal. Om dit te bereiken, zijn 180 landen bijeen om te laten zien waar ze goed in zijn. Voor Nederland zijn dit energie, water en voedsel. Hiervoor is in het Dutch pavilion een ‘verticale boerderij’ opgebouwd, die laat zien hoe je zelfs in een land met een droog woestijnklimaat op circulaire wijze met water uit de woestijnlucht voedsel kunt verbouwen. Alle materialen zijn lokaal ingekocht en worden na de expo teruggegeven aan de regio of verwerkt tot andere producten. “Deze groene biotoop is heel positief ontvangen. Niet vreemd als je bedenkt dat 90 procent van het voedsel wordt ingevoerd”, weet Bart Jan. “Door de COVID-19-pandemie is het thema voedselzekerheid nog eens extra duidelijk op de agenda komen te staan, en wil de VAE nog sneller dan gepland de eigen lokale groente- en fruitproductie vergroten. Hierbij komen direct Nederlandse kassenbouwers en zaadveredelingsbedrijven en meer in het algemeen onze agrofoodsector in beeld. Die waren op de handelsmissie gelukkig ruim vertegenwoordigd.”
Tekst loopt verder onder beeld.Dubai biedt tal van kansen voor logistiek en handel

Innovaties exporteren

Naast voedsel en water staat de energietransitie in de VAE zeer hoog op agenda. “Niet alleen omdat het gebruik van olie en gas steeds meer ter discussie staat, maar ook omdat het land alleen al voor het omzetten van zeewater in drinkwater enorme hoeveelheden energie nodig zal blijven hebben”, legt Bart Jan uit. “Hierbij wordt zeer sterk ingezet op zonne-energie, en daarnaast worden er plannen voor overschakelen op waterstof ontwikkeld. Alle drie de thema’s van Expo 2020 bieden tal van kansen voor Nederlandse ondernemers. Zo kun je jouw innovaties exporteren en als bedrijf op meerdere manieren een bijdrage leveren aan het realiseren van de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties.”

Gastvrije ontvangst

Tijdens de handelsmissie bezochten zo’n 50 bedrijven uit de sectoren logistiek, agrofood, water, duurzame energie en stedelijke inrichting de VAE en Expo 2020 in Dubai. De missie stond tevens in het teken van duurzame stedelijke ontwikkeling en werd geleid door minister Tom de Bruijn van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en VNO-NCW-voorzitter Ingrid Thijssen. Op woensdag 3 november vond de Nationale Dag plaats. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima openden die dag officieel het Nederlandse paviljoen. Ook de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb was aanwezig vanuit zijn rol als Expo Champion en kenner van de MENA-regio. Zoals altijd was hij zeer instrumenteel bij het onderhouden van bestaande en het leggen van nieuwe contacten. Bart Jan: “Deze handelsmissie was naast het opdoen van nieuwe zakelijke contacten mede door de koppeling aan de wereldtentoonstelling extra interessant. Nederland heeft zich daarbij ook als land zeer goed geprofileerd!”
Foto header: Dutch Dubai - Ministerie van Buitenlandse Zaken. Overige foto’s: Bart Jan Koopman.