29-05-2017  Sinds 26 mei is het verboden in Duitsland om de wekelijkse rust van 45 uur door te brengen in de cabine. Duitsland volgt hiermee landen als België en Frankrijk waar het al enige tijd verboden is om de wekelijkse rust in de cabine door te brengen.

Direct in werking

De publicatie in de staatskrant afgelopen woensdag betekende een directe in werking treden van de wet. In de wet is vastgelegd dat de bestuurder beboet zal worden met € 60 per geconstateerd uur en de werkgever met € 180 per geconstateerd uur.

Rusten

De gedachte is dat een bestuurder niet goed kan rusten in zijn cabine. De impact van deze maatregel is groot op de logistieke stromen met als bestemming Duitsland of stromen die door Duitsland voeren. Met name door het zondagsrijverbod dat in Duitsland wordt toegepast vanaf 00.00 uur tot zondagavond 22.00 uur.

Rit naar Polen

Als voorbeeld een zending uit Polen die op maandagochtend in Nederland afgeleverd moet worden. De vervoerder zal de keuze moeten maken om óf de auto eerder op pad te sturen zodat de bestuurder in Nederland zijn 45 uur kan maken, óf op zondagavond Duitsland binnen te rijden en trachten binnen de rijuren weer op maandagochtend in Nederland te arriveren.