Digitale vrachtbrief maakt verdergaande digitalisering in de keten mogelijk

Leestijd 2 minuten

20-09-2021  De Duitse Bundestag heeft vrijdag 17 september het eCMR-protocol geratificeerd. “Dit is een belangrijke stap voorwaarts voor het gebruik van digitale vrachtbrieven”, aldus Nanne Schriek, projectmanager Supply Chain Management bij evofenedex. Het is een stap waar de ondernemersvereniging zich jarenlang voor heeft ingezet. “Nu Duitsland als belangrijkste export- en importland voor wegtransport het protocol geratificeerd heeft, is dit waarschijnlijk een stimulans voor nog meer verladers en vervoerders om ook met eCMR te gaan werken. Bovendien biedt het bestaande gebruikers de mogelijkheid ook met Duitsland digitaal te gaan werken.”

“Het eCMR-protocol zorgt ervoor dat de digitale vrachtbrief aan dezelfde juridische eisen en standaarden voldoet als de vertrouwde papieren vrachtbrief. Door te investeren in eCMR-software kunnen bedrijven voordelen behalen die digitalisering te bieden heeft. Zo ontstaat er transparantie van informatie en realtime inzicht in goederenstromen. Een groot bijkomend voordeel is bijvoorbeeld een betrouwbare digitale administratie van emballage”, legt Nanne Schriek uit.

Electronic Freight Transport Information

Werken met eCMR krijgt steeds meer aandacht omdat in 2025 in de Europese Unie de Electronic Freight Transport Information (EFTI) van kracht wordt. Hierdoor moeten alle lidstaten elektronische verstrekking van gegevens accepteren.

evofenedex en TLN zetten zich al jaren in voor digitalisering in de keten, waaronder de opschaling van de eCMR. Dit doen zij door middel van het gezamenlijke initiatief Beurtvaartadres.

Onze ledenadviseur Nanne
Contact

Vragen over supply chain management?

Nanne en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder