10-11-2015  Vóór 1 oktober 2015 moest alle btw op kosten, gemaakt in een andere EU lidstaat in 2014, via de daarvoor ingerichte online portal worden teruggevorderd bij de Nederlandse belastingdienst. Dat is op z’n zachtst gezegd niet helemaal gelukt.

Ariane van den Berg, werkzaam voor BTW-Plaza, de samenwerkingspartner voor EVO voor alle btw-vraagstukken: ‘In september werden wij platgebeld door ondernemingen en adviseurs die nog geen logincodes hadden voor deze portal. Maar ook wij konden er niet voor zorgen dat de in september aangevraagde codes op tijd werden afgegeven door de belastingdienst.'

Vier weken

Op de site van de Belastingdienst staat dat het vier weken duurt voordat de inlogcodes worden afgegeven. In de praktijk wijkt het daar niet veel vanaf. Als in een voorgaand jaar al btw is teruggevraagd uit een EU-lidstaat, zijn de inloggegevens al bekend bij de onderneming. Ze kunnen dan opnieuw worden gebruikt. Bij verlies moet een bedrijf contact opnemen met de Belastingtelefoon en dan zijn de gegevens binnen een week in huis. In september pas beginnen met het organiseren van de btw-teruggave is zeker voor een eerste teruggave te laat, aldus BTW-Plaza.

Snellere afwikkeling

Naar eigen zeggen heeft BTW-Plaza diverse keren met de belastingdienst gebeld om alsnog de codes versneld te kunnen ontvangen. Dit bleek niet mogelijk. Alleen eventuele vergeten of verloren wachtwoorden konden telefonisch worden verstrekt. Daarom heeft BTW-Plaza er bij de belastingdienst voor gepleit de verwerkingstermijnen voor het aanvragen van inlogcodes te versnellen en het mogelijk te maken voor ondernemingen die er 'een tikje laat bij zijn' de inlogcodes telefonisch op te vragen.

Te laat

Van den Berg: ‘Bedrijven beginnen vaak toch te laat met de teruggave in orde te brengen. Het gevolg is dan duidelijk: duizenden euro’s aan verloren btw! Terwijl het echt niet nodig is om te wachten tot september om de teruggave in orde te maken. Terugvragen kan aan het eind van elk kwartaal en dan is er geen risico op het verlopen van de termijn.’

Teruggavetool

EVO-leden kunnen gebruikmaken van de speciale btw -en accijns teruggavetool van BTW-Plaza. De verzoeken worden dan correct en tijdig ingediend. Bovendien verzorgen zij de communicatie met de buitenlandse belastingdiensten. De tool is voor EVO leden gratis toegankelijk. Leden betalen een percentage van het teruggavebedrag bij een succesvolle teruggave (no cure no pay). Leden die vragen hebben over btw, kunnen contact opnemen met EVO-Ledenservice, telefoon 079 3467 346.