12-04-2013  Met een budget van jaarlijks zo’n 60 miljard euro is de overheid een grote inkoper en dus een interessante handelspartner voor menig bedrijf. Gaandeweg is het bij politici doorgedrongen dat overheden als inkoper macht hebben en dat zij die kunnen aanwenden om gedragsveranderingen af te dwingen in de markt.

Gesteggel

Na jarenlang gesteggel in de politiek over regels bij aanbestedingen door Rijk, provincies, gemeenten en waterschappen, is sinds 1 april de nieuwe aanbestedingswet ingegaan. Hierin zijn veel veranderingen opgenomen, waaronder op het gebied van duurzaamheid.

Kortweg komt het erop neer dat overheden vanaf nu eerder een overheidsopdracht gunnen aan bedrijven die aantoonbaar duurzaam zijn. Terwijl voorheen vaak slechts op de laagste prijs geselecteerd werd.

Prestaties

Het begrip duurzaamheid moet daarbij breed opgevat worden. Zo wordt er gekeken naar prestaties op het terrein van energieverbruik, duurzame grondstoffen en recycling. Maar ook op het gebied van levertijd, klantservice, overlast voor de omgeving en andere sociale factoren.

Lees hier meer over in EVO Logistiek 3. Dit blad is vrijdag 12 april verschenen. Niet-abonnees kunnen via het formulier rechts op deze pagina een gratis proefexemplaar aanvragen.